Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

Культпрацівники Волині на гостинній Сіверській землі2012.11.20 20:04

Групу волинян очолювала заступник начальника управління культури і туризму облдержадміністрації Галина Остапчук. Протягом трьох днів учасники виїзного семінару знайомилися із роботою Чернігівського Навчально-методичного центру культури та головного управління культури , туризму і охорони культурної спадщини Чернігівської облдержадміністрації, організацією культурно-мистецької дозвілєвої діяльності. Минулого року наші колеги із Сіверщини побували на Волині і мали змогу оцінити культурно-мистецькі здобутки культпрацівників Лесиного краю.

На відкритті семінару-практикуму у приміщенні Чернігівської музичної школи №1 ім. С.Вільконського виступив перший заступник головного управління культури, туризму і охорони культурної спадщини Левочко Олександр Володимирович, директор Чернігівського музичного училища ім.Л.Ревуцького заслужений діяч мистецтв України Володимир Суховерський, голова обласної організації профспілки працівників культури Іван Буренко, директор Чернігівського навчально-методичного центру культури і мистецтв Надія Заваліна, директор музичної школи №1 Ольга Астаф’єва.

Вони розповіли про організацію діяльності культурно-масової роботи в області, підготовки кадрів, збереження народних традицій, фольклорних надбань, народного декоративно-прикладного мистецтва. Учасникам семінару запропонували концерт вихованців музшколи №1, який відзначався високою виконавською майстерністю. Всього в області діє 39 ДМШ, 60 шкіл естетичного виховання, де працює 1105 викладачів, на обліку у профспілковій організації нараховується 5800 культпрацівників, дві сотні з яких мають почесне звання заслужених працівників культури.

Директор музучилища Володимир Суховерський провів цікаву екскурсію навчальним закладом, ознайомив із славетними випускниками мистецької альма-матер.

Знайомство з роботою арт-клубу приємно здивувало волинян. Виставковий центр займає 340 квадратних метрів корисної площі у центрі міста в підвальному приміщенні  і є структурним підрозділом Навчальго-методичного центру. Тут організовуються фотовиставки і образотворчого мистецтва, діє дитячий театр і кінозал, де збирається творча інтелігенція міста. Всі виставки та кіносеанси безплатні для відвідувачів.

Неабиякий інтерес представляє Центр ремесел для дітей та юнацтва, який теж є структурою НМЦКВ. У двоповерховому приміщенні розміщено розкішний виставковий зал творів народного мистецтва і тут же можна побачити і взяти участь у творенні цих насправді дивовижних творів. Справа в тім, що безпосередньо у Центрі діють майстерні різьби по дереву, вишивки, соломоплетіння, виготовлення та реставрації музінструментів, писанки тощо. Гуртки ведуть кваліфіковані знані спеціалісти, які об’єднують сотні ентузіастів, що не цураються народних ремесел.

Знайомство із роботою Чернігівського міського палацу культури розпочалося із зустрічі з керівниками міського відділу культури та керівниками художніх колективів. Згідно штатного розпису тут працює 50 творчих осіб, які ведуть різножанрові колективи. Директор Палацу Анатолій Кирилюк повідомив, що за минулий рік культурно-мистецький заклад вийшов на 600 тисяч гривень чистого прибутку від діяльності. В цьому році цифра має зрости ще на 150 тисяч. Відрадно те, що поруч із традиційними жанрами тут досить успішно розвивається естрадно-цирковий.

Село Степові Хутори Носівського району знамените тим, що такого палацу культури як тут нема більш ніде в Україні. Завдяки сприянню народного депутата Миколи Куровського десять років тому збудовано розкішний заклад культури, який вражає вишуканою розкішшю. За його фінансової підтримки півтора десятки спеціалістів ведуть аматорські гуртки. І це, незважаючи на те, що місцевих мешканців у селі трохи більше як півтисячі.

У Носівському Районному будинку культури якраз відбувалися творчі звіти аматорського мистецтва присвячені ювілею утворення Чернігівської області. Поруч із змістовними виставками народного декоративно-прикладного мистецтва глядачі і гості мали змогу насолодитися високим рівнем виконавської майстерності самодіяльних артистів.

Такого ж плану відбулось знайомство Волинської делегації із роботою Бобровицького РБК, де місцеві культармійці продемонстрували вмілу організацію роботи культурно-освітніх закладів району.

Незабутні враження повезли на Волинь учасники делегації від побачених у Чернігові храмів княжої доби, старого міста та Меморіального комплексу «Пам’яті героїв Крут».

Обмінні семінари-практикуми стануть для волинських культпрацівників доброю традицією і приноситимуть у майбутньому тільки позитивні зрушення у роботі культурно-мистецьких установ області на основі здобутого досвіду. 

 

 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"