Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

«Три празники в гості» – добрий початок Нового року2015.01.12 11:52

11 січня 2015 року лучани та гості міста мали змогу побувати на автентичному святковому культурно-мистецькому заході в приміщенні Палацу культури міста Луцька, де відбулося святково-обрядове різдвяне дійство «Три празники в гості», організоване управлінням культури Волинської облдержадміністрації та Обласним науково-методичним центром культури. 


Вже впродовж багатьох років відбувається традиційне дійство, яке згуртовує навколо себе яскраві та самобутні обряди різдвяно-новорічного циклу, сприяє відродженню призабутих автентичних колядок та щедрівок, вертепних дійств. Цього року дійство було особливим, адже волиняни не лише слухали старовинні колядки, щедрівки, які виконувалися кращими коллективами Волинського краю, а найголовніше – у спільній коляді просили у Бога миру нашій державі. 


Глядачі були щедро засіяні житом, пшеницею на добро, на достаток, добрим словом, що глибоко проникало у серце кожного присутнього на святі. Напевнее вперше це дійство було сповнене не лише сакральним, а й патріотичним духом.


Під час концерту глядачів привітали з Різдвяними святами колективи з різних куточків Волині – фольклорні ансамблі з Іваничівського, Камінь-Каширського, Ківерцівського, Ковельського, Локачинського, Луцького, Любомльського, Маневицького, Старовижівського, Шацького районів, міста Луцька. Прибули на свято наші добрі сусіди із Польщі –   вокально-інструментальний ансамбль «Цикади» з Гміни Дорогуськ (республіка Польща) та сябри із Білоруського міста Іваново – народний музичний ансамбль «Асалода».


Найменші глядачі особливо були в захопленні від різдвяного дійства «Водіння кози». Артисти були переодягнуті у персонажів діда, цигана, чорта, смерть та козу. Серед учасників дійства було представлено багато цікавих дитячих колективів, що свідчить про логічну естафету поколінь щодо перейняття обрядовості та збереження фольклорних особливостей краю.


Колективи, що виступили на сцені Палацу згодом долучилися до святкової програми фестивалю «Різдво у Луцьку», що відбувався на Театральному майдані.

Яскраві костюми колядників та високий виконавський рівень радували серце кожного глядача. Приємно, що народні традиції Волинського краю примножуються та набувають досконалості. Цікавою була і виставка виробів майстрів народного мистецтва – соломкарства, кераміки, ляльки-мотанки тощо.

Режисери дійства – викладач Волинського державного училища культури і мистецтв імені І.Ф. Стравінського, заслужений діяч мистецтв України Ірина Хмілевська та директор Обласного науково методичного центру культури Любов Рожнова.

Видовищний фінал мистецької імпрези зібрав на сцені всіх учасників свята. Зі словами вдячності за змістовну програму до колективів звернувся начальник управління культури облдержадміністрації Валерій Дмитрук. Він наголосив, що

невичерпне народне джерело завжди даватиме наснагу справжнім творцям проявити талант і творчі здібності.

       Впродовж свята відбувалась благодійна акція зі збору коштів та дитячих малюнків для бійців АТО. Звучали спільні колядки, як символ єднання, віри і надії, а також світлої пам’яті наших Героїв, тих, хто загинув за одвічні людські цінності – національну свободу, честь, людську гідність, мир і спокій у родинах, щасливе майбутнє кожної людини.

 

Обласний науково-методичний центр культури.

 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"