Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

"...Бо прийдуть до тебе ТРИ ПРАЗНИКИ В ГОСТІ!"2017.01.16 15:06

З вітальним словом до глядачів звернувся староста Луцького Свято-Троїцького собору протоієрей Володимир Подолець, побажав усім українцям аби зерно, посіяне під час різдвяних свят, дало рясні плоди для нашої духовності. Священик наголосив на тому, що ми не повинні сподіватись на диво зі сторони в досягненні успіху, а самі, власноручно маємо його створювати при божій помочі.

Координатор волонтерського руху Руслан Теліпський звернувся до учасників свята із добрим почином підтримати  благодійні акції задля здоров’я солдатів та їх родин і закликав долучитися до збору коштів на потреби бійців АТО.

У фойє Палацу експонувалися кращі твори юних художників конкурсу малюнків"Йде до діток Миколай".

Віншували лучан та гостей міста, даруючи колядки, щедрівки, йорданські пісні фольклорні колективи з Луцька, Іваничівського, Камінь-Каширського, Ківерцівського, Луцького, Любешівського, Маневицького, Шацького районів.

Глядачі щирими оплесками та підспівуванням підтримували обряди – «водіння Кози», «Маланку» та вертепні дійства.

Святкову атмосферу задавали ведучі обрядового дійства, а юні учасники народного видовища утверджували глядачів в істинній щирості українських традицій, що передаються з покоління в покоління і формують національну ідентичну особливість.

Кожен колектив був удостоєний подяки управління культури облдержадміністрації, а організаторів та режисерів дійства Ірину Хмілевську, Любов Рожнову глядачі у фіналі дійства нагородили щирими та вдячними оплесками.

Начальник управління культури облдержадміністрації Валерій Дмитрук висловив упевненість, що кожна колядка, щедрівка і слово віншування із вуст учасників свята є вагомим підґрунтям української свідомості, якій належить примножувати у поколіннях духовні скарби народу.

Згодом святкування перемістилося на вулицю. На сцені під відкритим небом розпочалося дійство виступом вищеназваних фольклорних колективів, які активно включилися у фестиваль "Різдво у Луцьку". Різдвяні колядки, щедрівки, віншування пролунали у виконанні творчих колективів не тільки з Волині, а й з Івано-Франківщини та Польщі.

Зокрема, лучани та гості міста мали можливість побачити яскравий вертеп польською мовою, який показали учасники гуртів колядників «Любцок» та народна капела «Заласов’яне» з міста Ригліце Тарновського повіту Малополського воєводства Республіки Польща. Тут були представлені усі персонажі, характерні для українських вертепів: ангели, пастухи, цар Ірод та його воїни та інші традиційні сценічні образи вертепів.

         Учасники дійства, лучани та гості міста також хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблого у зоні АТО волинянина Богдана Корнелюка – вулицями міста у цей момент проїхала колона, яка везла тіло загиблого Героя.

         Завершився фестиваль громадською акцією «Спільна коляда».











 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"