Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

На Волині відбулося традиційне поетично-мистецьке свято «Лісова пісня»2017.08.07 09:10

 Протягом 5-6 серпня 2017 року у місті Ковелі, Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки та урочищі «Нечимне» Ковельського району відбувалося обласне поетично-мистецьке свято «Лісова пісня» організоване управлінням культури облдержадміністрації, обласною організацією Національної спілки письменників України, Обласним науково-методичним центром культури, відділом культури Ковельської райдержадміністрації за підтримки Ковельської районної державної адміністрації та Ковельських районної та міської ради.
 Урочисте відкриття свята відбулось у місті Ковелі біля пам’ятника Лесі Українки, потім пішою ходою учасники свята попрямували до пам’ятника Тарасу Шевченку, де вшанували великого Кобзаря покладанням квітів. Згодом шлях проліг до Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки, де відбулась мистецька літературна година у «сірому» будинку. Традиційно звучали поетичні рядки великої поетеси, прозові твори, роздуми, спогади літераторів про її творчість.
 Увечері того ж дні у центральній районній бібліотеці в м. Ковелі відбулася зустріч гостей свята із творчою інтелігенцією міста та Ковельського району. Щире і натхненне читання творів Лесі переросло у не менш щиру розмову на тему творчості нашої геніальної землячки.
      Наступного дня у неділю, в урочищі Нечимне, відбулося самобутнє свято «Лісова пісня», яке відбувається вже шістнадцять літ поспіль і вкотре скликає на лісову галявину шанувальників поетичного слова Лариси Косач.
         Сто сімнадцять років минуло з того часу, коли Леся Українка, перебуваючи в Грузії, всього за дванадцять днів створила безсмертну «Лісову пісню», сюжет якої виношувала у своїй уяві довгі роки.
 Зі сцени лісового театру звучали поетичні рядки, вокальні та фольклорні  твори, записані Лесею Українкою. Розпочалося свято уривком з драми-феєрії «Лісова пісня», цікавою грою акторів Волинського академічного обласного, музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка. Поетичну сторінку свята розпочала поетеса, голова Волинської обласної національної спілки письменників України Ольга Ляснюк. 
                         
 Відкрили свято – начальник управління культури облдержадміністрації Валерій Дмитрук, голова Ковельської районної ради Андрій Броїло, перший заступник Ковельської районної державної адміністрації Роман Кульцман, заступник Ковельського міського голови Ігор Прокопів, голова Колодя Віталій Кашик. Гостями свята була делегація з Польщі, від якої сердечні слова вітання висловив Анжей Хжистовський.
 Захід став щирим родинним святом, де зібралися небайдужі люди, в серці яких живе Україна. Над правічними деревами звучала поезія та змістовні виступи знаних волинських письменників, володарів численних Всеукраїнських та обласних премій Надіі Гуменюк та Володимира Лиса. Вшанувати пам'ять Лесі Українки завітали шановані гості Волинської землі відомі письменники та літератори – директор будинку письменника Національної спілки письменників України, заступник голови НСПУ Олександр Гордон; гості з Білорусі: Аксана Спрынчан – пісьменніца, дырэктарка Паэтычнага тэатра «Арт.С», Яраш Малішэўскі – музыка, гісторык, літаратар; відомі письменниці Тетяна Винник, Анна Малігон, а також волинські поети, літератори аби поклонитися чарівному куточку Волині, що дав наснагу геніальній Лесі створити світовий драматичний шедевр. 
                                                    
З глибини скулинських лісів, на лісовій сцені,  оживав на полотні та у старовинних вишитих рушниках, у камені, в дереві, в мелодіях сопілки та в поетичному слові образ Мавки та Лукаша і кожному здавалося, що серед глядачів була присутня сама Леся Українка.
          Неповторної атмосфери святу додали українські пісні у виконанні дитячої фольклорної студії «Жайворонок» під керівництвом Тетяни Ціхоцької, народного аматорського фольклорного колективу «Родина» будинку культури с. Білин, фольклорних гуртів «Берегиня» будинку культури с. Скулин та с. Доротище Ковельського району, вокального дуету Ковельського РБК «Перевесло» та інших аматорських виконавців району.
                  На лісовій галявині, гості Лесиного свята оглянули книжкові полиці. Тут можна було придбати різноманітну художню літературу, а також оригінальні вироби народних умільців. Присутні на святі милувались сучасними і давніми вишивками майстринь, мали змогу відвідати будиночок-музей «Лісової пісні» в урочищі Нечимному, ознайомитися з мальовничою місцевістю, яка колись надихнула Лесю Українку на написання «Лісової пісні».
















 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"