Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

Культурно-просвітницький захід "Відлуння незламних"2024.10.01 14:00

     29 вересня 2024 року Обласний науково-методичний центр культури, ГО «Волинське обласне ветеранське товариство політичних в’язнів і репресованих» за сприяння Підгайцівської територіальної громади організували і провели в Будинку культури села Піддубці культурно-просвітницький захід «Відлуння незламних», приурочений Дню захисників і захисниць України та 82-й річниці створення УПА, звитяга якої під покровом Пресвятої Богородиці стала символом боротьби за свободу і продовжилася у нащадках.
     Перед початком заходу настоятель церкви святих Апостолів Петра і Павла Православної Церкви України отець Михаїл привітав учасників з прийдешніми святами – Покровою Пресвятої Богородиці, Днем козацтва, та річницею створення УПА і величним Днем захисників і захисниць України та благословив мистецьке дійство. На завершення виступу настоятеля, хоровий колектив «Криниченька» Будинку культури с. Піддубці (керівник Віталій Демчинський) виконав духовний Славень України «Молитву за Україну». У хвилині мовчання присутні вшанували усіх героїв, які своє життя віддали за волю України. Від громади та організаторів заходу покладено квіти до Меморіалу Слави Героям УПА і на могили героїв російсько-української війни – односельчан Віктора Михальчука, Сергія Писарука, Павла Демчинського.
     Важливою складовою заходу була тематична виставки світлин та інформаційно-історичних матеріалів про творців УПА та героїв-повстанців, вихідців з села Піддубці – Миколу Якимчук-Ковтонюка, Сергія Качинського, Григорія Бохонка, Анатолія Козяра, Зінаїду Драницьку, Василину Демчинську.
     У складні для країни роки, відвага і жертовність сучасного покоління стали новими прикладами незламності духу в боротьбі з російським окупантом. Нині, з села Піддубці захищає рідну землю 51 мешканець і кожна родина воїнів у щоденних молитвах, щоб повернулися вони живими.
     Кульмінацією «Відлуння незламних» був перегляд фільму, створеного за спогадами членів обласного товариства політичних в’язнів і репресованих «Не роззброєні».
     Оплески вдячності, від усіх присутніх, лунали в честь бійця ЗСУ Руслана Дубеля, який кілька днів тому повернувся у відпустку та для мами Героя України Ігоря Тимощука, жительки с. Гаразджа пані Євгенії.
     У просвітницькому заході брали участь: учасниця руху опору дисидентів-шістдесятників, відома громадська діячка Волині, заслужена вчителька України Олеся Ковальчук; заступник декана факультету історії, політології та національної безпеки Волинського національного університету імені Лесі Українки, учасник бойових дій Тарас Літковець та Оксана Рекретюк – членкиня обласного товариства політичних в’язнів і репресованих, доньки якої з перших днів вторгнення росії в Україну зі зброєю в руках захищають нашу державу.
     Про важливість патріотичного виховання та культурно-просвітницької діяльності у громаді, відзначила директор ліцею Лілія Купіч. Староста села Віктор Ковжук подякував організаторам, усім присутнім, аматорам сцени села і громади.
     Учасниками мистецької програми були – хоровий колектив «Криниченька» БК с. Піддубці та квартет «Соколи» БК с. Романів (керівник Роман Малюс), а пісня «Загубились сини» та вірш «А ти сій квіти» у виконанні Світлани Кресак не залишили байдужими кожного, хто знайшов можливість бути на культурно-просвітницькому заході.
     По завершенню заходу з подячним словом директорові БК Віталію Демчинському, керівництву Підгайцівської територіальної громади, старості села Піддубці, учасникам аматорських колективів виступила Любов Рожнова, матерям загиблих захисників Марині Демчинській, Ганні Михальчук і Аллі Писарук подарувала від творчого колективу Обласного науково-методичного центру культури, який очолює, букети квітів. Завершився захід спільним виконанням Державного Гімну України.
     Впродовж заходу діяла благодійна акція «Переможемо разом», зібрані кошти з якої, а це 7 тисяч гривень, спрямовані на потреби Збройних Сил України.








 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"