Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

27 жовтня - День української писемності та мови2024.10.22 11:33

27 жовтня - День української писемності та мови

 

Історія свята

День української писемності та мови — свято розвитку державної мови, яке щороку відзначається в Україні 27 жовтня. У церковному календарі за новим стилем (григоріанський та новоюліанський) це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця.

28 липня 2023 року Президент України Володимир Зеленський підписав указ про зміну дати святкування з 9 листопада на 27 жовтня. Зміни були внесені через перехід Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на новоюліанський календар.

Тези

Українська мова є основою національної ідентичності українців та важливим фактором безпеки держави в умовах російської агресії. Це не лише засіб комунікації, а й жива складова, через яку передаються цінності, традиції та бачення світу.

Саме мова стає основою для єднання суспільства, консолідації навколо українських цінностей та культурної спадщини. Це захищає ідентичність від зовнішніх загроз.

Сьогодні, коли Україна відстоює свою незалежність на полі бою, українська мова постає як символ національної згуртованості та стійкості. Пройшовши через вікові утиски та заборони, вона відроджується, зміцнюючи патріотичний дух і опір українського народу. Вона є тим самим «щитом», що захищає націю від загроз, зокрема російської дезінформації.

Мова об'єднує покоління — від наших предків до сучасної молоді, надаючи силу для боротьби та віру в краще майбутнє. Завдяки її розвитку та інтеграції в усі сфери життя, українці отримують можливість повноцінно функціонувати як держава і зберігати свою культурну унікальність у глобальному світі.

Підтримка української мови є не лише культурним питанням, а й державним завданням. Стратегія популяризації української мови до 2030 року «Сильна мова — успішна держава», затверджена Кабінетом Міністрів України, а також Державна цільова програма, спрямована на розвиток мови у всіх сферах, покликані зміцнити її державний статус, розширити український інформаційний простір та покращити якість викладання мови в освіті.

Українська мова також є інструментом державного управління, комунікації, освіти, культури та економіки. Інтеграція української мови у всі сфери суспільного життя — завдання, яке держава поставила перед собою, аби створити умови не тільки для її повноцінного функціонування, а й для розвитку.

Отже, розвиток української мови забезпечує єдність нації, підвищує національну свідомість і створює передумови для успішної боротьби за свободу та незалежність.

Комунікаційні активності

МКСК запрошує долучитися до флешмобу #мовавільних, що спрямований на підвищення зацікавленості українською мовою та залучення широкої аудиторії. Долучитись до активності можна, слідуючи наступним крокам:

– опублікувати допис в соціальних мережах Instagram, Facebook, X (Twitter) з рядками вашого улюбленого вірша українською, додавши хештег #мовавільних;

– в якості візуального супроводу можна записати відео з прочитанням цих рядків або опублікувати допис з фотографією, яку вважаєте релевантною до флешмобу;

– за можливості відмітити в дописі сторінку МКСК.

Також долучитись до офіційної комунікації Дня української мови та писемності можна, опублікувавши брендоване зображення кампанії та вказавши хештег #мовавільних.

Брендинг кампанії містить слоган та літеру «Ї» — унікальну літеру української абетки, а з початку повномасштабної війни— символ партизанської боротьби українців на окупованих територіях. На дизайні літера «побудована» зі слів статті української Конституції.

Візуальні матеріали для соціальних мереж для використання https://fex.net/uk/s/kdno1or

Також у власних візуальних матеріалах можна використовувати українські шрифти, які є у вільному доступі, зокрема, Arsenal, «Воля», «Рутенія», e-ukraine, Bandera Pro та Osnova MFA. При цьому рекомендуємо не використовувати шрифт російського походження – «Izhitsa» та похідні від нього.

Крім того, пропонуємо за бажання долучитися до «Тижня української мови у Вікіпедії», який МКСК проводить спільно з громадською організацією «Вікімедіа Україна». Він триватиме з 15 жовтня до 5 листопада. Мета проєкту — створити та вдосконалити якнайбільше статей на тему української мови й літератури в україномовному розділі Вікіпедії. Більш детальна інформація знаходиться за посиланням: https://docs.google.com/document/d/17PvM7PdX-H5OJGil8qRZjpoD3wwu_3inLbOI_AUG3U4/edit?tab=t.0

 

 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"