Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

Чергове засідання обласної комісії з формування переліку елементів НКС Волинської області.2025.04.02 11:06

Досліджуємо зберігаємо нематеріальну культурну спадщину 

     1 квітня 2025 року в Обласному науково-методичному центрі культури відбулося чергове засідання обласної комісії з формування Переліку елементів нематеріальної культурної спадщини (НКС) Волинської області. Це засідання стало важливим етапом у процесі підтримки та популяризації культурних традицій Волинського краю. Під час зустрічі було розглянуто пакет документів, що містить п’ять елементів НКС, поданих територіальними громадами області. 

     Зокрема, обговорювались наступні елементи: 
1. «Пиріжки з бобом (Бобівники)» у Ратнівській громаді; 
2. Традиція виготовлення та гри на дудці-колянці у Луцькій громаді; 
3. Традиція сушіння риби на соломі в Прилісненській громаді; 
4. Традиція засолювання сала в Рівненській громаді (сім'я Лесі Херло, с. Полапи); 
5. Традиційна страва «Затирка» в Рівненській громаді. 

     Після ретельного аналізу та обговорення членами комісії ухвалено рішення включити всі п’ять елементів до Обласного переліку нематеріальної культурної спадщини. Таким чином, обласний перелік, який до цього налічував 36 елементів, поповнився ще п’ятьма новими традиціями та звичаями, що є важливими складовими культурної ідентичності Волині. На сьогодні обласний перелік налічує 42 елементи НКС. 
     Комісія також рекомендує такі елементи, як «Пиріжки з бобом (Бобівники)» у Ратнівській громаді, традиційну страву «Затирка» в Рівненській громаді, традицію сушіння риби на соломі в Прилісненській громаді й традицію виготовлення та гри на дудці-колянці у Луцькій громаді до подальшого просування до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України. Всі ці елементи були схвалені комісією завдяки їхній унікальності та значущості для культурної спадщини Волині, що сприяє збереженню і популяризації місцевих традицій на державному рівні.
     Щодо традиції засолювання сала, комісія рекомендує створити окрему категорію, яка об’єднуватиме різноманітні рецепти та традиції цього процесу з урахуванням локальних особливостей. Пропонується також розвивати підкатегорії, які включатимуть як коління, так і соління сала, що дасть можливість включати нові громади та їх традиційні рецепти. Це дозволить зберегти унікальні практики, пов’язані з цією важливою складовою традиційної кухні Волині та України. 
     У підсумку, засідання стало важливим кроком у напрямку збереження та просування культурної спадщини Волині. Підтримуючи та документуючи традиційні ремесла, обряди і кулінарні звичаї, комісія ще раз наголосила на необхідності збереження нематеріальної культурної спадщини на місцевому рівні та підтримки громад, які активно працюють над її дослідженням. 
     Внесення нових елементів до Обласного переліку підтверджує багатство і різноманіття культурних традицій Волині, що сприятиме їх подальшому визнанню на національному рівні.
































 
Всі права захищено © 2025
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"