Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

VI Всеукраїнський фестиваль-конкурс народної хореографії імені Павла Вірського2019.09.05 09:58


I тур (обласний) VI Всеукраїнського фестивалю-конкурсу народної хореографії імені Павла Вірського відбудеться 24 листопада 2019 року в Палаці культури міста Луцька. 
Початок о 10.00 годині. 
Заявки подаються в ОНМЦК до 8 листопада 2019 року.

П О Л О Ж Е Н Н Я
про VI Всеукраїнський фестиваль-конкурс народної хореографії
імені Павла Вірського 
2019-2020 рр.
 
І. Загальні положення та мета фестивалю-конкурсу
 VI Всеукраїнський фестиваль-конкурс народної хореографії імені Павла Вірського (далі – фестиваль-конкурс) проводиться з метою збереження і розвитку народних традицій хореографії, збагачення професійного і аматорського мистецтва, підвищення художнього рівня балетмейстерських постановок, активізації організаційно-творчої та пошукової роботи фольклорних експедицій, фіксації скарбів танцювального мистецтва України.
 Засновником фестивалю-конкурсу є Національна хореографічна спілка України. 
 Організатори фестиваль-конкурсу: управління культури обласних державних адміністрацій, Головне управління культури і мистецтв Київської міської державної адміністрації, установи (заклади), організації, підприємства культури.
 Фестиваль-конкурс проводиться за підтримки Міністерства культури України.
 Підготовку та проведення фестивалю-конкурсу здійснюють Всеукраїнський Організаційний комітет (далі – Всеукраїнський Оргкомітет), персональний склад якого затверджується засновником фестивалю – конкурсу. Всеукраїнський Оргкомітет є основним керівним органом фестивалю–конкурсу. Всеукраїнський Оргкомітет: 
 - формує журі фестивалю-конкурсу, персональний склад якого затверджується засновником фестивалю-конкурсу; 
 - складає графіки І обласного та ІІ регіонального турів, порядок організації ІІІ всеукраїнського туру, програму заключних заходів фестивалю-конкурсу, визначає дату і місце їх проведення;
 - координує співпрацю з регіонами з питань проведення фестивалю-конкурсу; 
 - здійснює реалізацію усіх заходів з підготовки та проведення фестивалю-конкурсу; 
 - визначає умови фінансування фестивалю – конкурсу.
  До складу журі входять: представники МКУ, органів та установ культури, творчих спілок, діячі мистецтв України. 
 Для організації та проведення І обласного туру фестивалю-конкурсу в областях України, місті Києві створюються організаційні комітети фестивалю-конкурсу (далі – оргкомітети). Персональний склад оргкомітетів на місцях затверджується управліннями культури і туризму обласних державних адміністрацій, Головним управлінням культури і мистецтв Київської міської державної адміністрації. 
 Оргкомітети на місцях: 
 - визначають концептуальні принципи, за якими відбудеться І обласний тур фестивалю-конкурсу, здійснюють їх організацію та проведення;
 - затверджують журі у складі провідних діячів культури і мистецтва, виконавців, мистецтвознавців та науковців з хореографічного та музичного жанрів, спеціалістів з національного костюму; 
 - формують програми відібраних колективів для участі у ІІ регіональному та ІІІ всеукраїнському конкурсному турах фестивалю-конкурсу;
 - забезпечують участь колективів-переможців у заключних гала-концертах фестивалю-конкурсу. 

ІІ. Порядок та умови проведення фестивалю-конкурсу.
 У фестивалі-конкурсі можуть брати участь хореографічні колективи та солісти у жанрі народної хореографії, колективи української діаспори.
 Всеукраїнський фестиваль-конкурс народної хореографії імені Павла Вірського проводиться раз на три роки, у три тури: перший – обласний; другий – регіональний, третій – всеукраїнський та заключні гала-концерти.
 Перший – обласний тур фестивалю-конкурсу проходить у вересні – грудні 2019 року в областях України, у місті Києві. 
 За підсумками І обласного туру до ІІ регіонального туру фестивалю-конкурсу рекомендуються по одному переможцю кожної номінації. 
 Оргкомітети надсилають до 15 січня 2020 року Всеукраїнському Оргкомітету такі матеріали: 
 - творчий звіт за підсумками І обласного туру; 
 - копії відзнятого відео матеріалу, якщо була проведена відео зйомка; відгуки в пресі, фотографії; 
 - заявки на участь колективів у ІІ регіональному турі.
  Другий – регіональний тур фестивалю-конкурсу переможців обласних переглядів відбудеться в 6 регіонах України у березні – червні 2020 року. 
 Перегляди ІІ регіонального туру проводяться Всеукраїнським журі за окремим графіком. Журі визначають переможців – І, ІІ, ІІІ місця в кожній номінації. Всіх учасників відзначають дипломами ІІ регіонального туру VI Всеукраїнського фестивалю-конкурсу народної хореографії імені Павла Вірського (переможець ІІ регіонального туру та учасник ІІ регіонального туру).
 Переможці ІІ регіонального туру – колективи та солісти всіх номінацій, відібрані і рекомендовані всеукраїнським журі для участі в ІІІ всеукраїнському турі. 
Третій – всеукраїнський тур фестивалю-конкурсу та гала-концерти професійних і аматорських колективів - переможців відбудуться у м. Києві в жовтні – листопаді 2020 року.
 
 VI Всеукраїнський фестиваль-конкурс народної хореографії проводяться за номінаціями: 
 А – професійні колективи (хореографічні ансамблі творчих об’єднань, філармоній та театрів, концертно-гастрольних організацій тощо);
  В – професійні хореографічні ансамблі і групи, що належать до силових відомств України; 
 С – професійні ансамблі пісні і танцю; 
 D – аматорські хореографічні колективи віком від 16 років (палаців, будинків, центрів культури, клубів, навчальних установ всіх систем і відомств крім ансамблів учбових закладів Міністерства культури України);
  D1 – аматорські хореографічні колективи віком до 16 років, (загальноосвітніх шкіл, палаців, будинків, центрів дитячої творчості, початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів клубних закладів); 
 E – хореографічні колективи спеціалізованих навчально-виховних закладів Міністерства освіти України; 
 F – сільські колективи віком від 16 років; 
 F1 – сільські колективи віком до 16 років; 
 K – колективи спеціальних учбових закладів культури і освіти (хореографічні колективи учбових закладів І - ІІ ступеня акредитації); 
 K1 – колективи спеціальних учбових закладів культури і освіти (хореографічні колективи учбових закладів ІІІ - ІV ступеня акредитації); 
 L – професійні хореографічні ансамблі малих форм (до 5 осіб), солісти (в тому числі учбові заклади системи МКУ); 
 M – аматорські хореографічні ансамблі малих форм (до 5 осіб), солісти. 
 N – аматорські хореографічні колективи національних меншин України (хореографічні колективи різних національностей палаців, будинків, центрів національних культур, національно – культурних громадських об’єднань).
  О – сучасний український танець (стилізація народного танцю). Аматорські колективи віком від 16 років. 
 О1 – сучасний український танець (стилізація народного танцю). Аматорські хореографічні колективи віком до 16 років. 
 Оцінка виступів учасників фестивалю-конкурсу визначаються на засіданні журі відкритим голосуванням з кожної номінації окремо за 10-бальною системою. 
 Члени журі оцінюють виступи учасників за наступними критеріями:
 - художній рівень постановки: драматургія та режисура танцю;  відповідність музики і хореографії;
  - чистота виконання, чіткість малюнка, технічна майстерність;
 - виразність, емоційність, динаміка виконання та атмосфера танцю;
  - автентична відповідність до хореографічної лексики, костюму, сценографії;
 - сценічна культура;
  - оригінальність сценічного твору. 
 Окремо оцінюється загальна сценічна культура, техніка танцю, музичне оформлення, костюми і загальний вигляд колективу.

ІІІ. Вимоги до учасників фестивалю-конкурсу 
 Хореографічні композиції колективів і виконавців, які беруть участь у фестивалі – конкурсі повинні будуватися на фольклорі, народних традиціях, звичаях та обрядах різних національностей України (українські танці та народні танці національних меншин будь-якого жанру та стилю - від сценічної обробки фольклорних танців до сучасних винаходів нових форм у національній хореографії). Тривалість виступу колективу у І та ІІ турах до 15 хвилин, у ІІІ турі – до 10 хвилин; ансамблів малих форм та солістів – до 10 хвилин у І та ІІ турах, та до 5 хвилин у ІІІ турі.
  Всі перегляди конкурсних виступів – публічні.
  Виступи в усіх турах мають бути у сценічних костюмах з використанням необхідного реквізиту та супроводу: фонограми або живого музичного супроводу.
 Переможці ІІ регіонального туру, рекомендовані журі, подають на адресу Засновника – Національної хореографічної спілки України за адресою: 01032, м. Київ, бульвар Шевченка, 50-52 документи про участь у ІІІ всеукраїнському турі конкурсу (відповідно до зразків 1, 2), по 2 фотографії від колективу та соліста.

ІV. Фінансові умови 
 Витрати на проїзд та перебування учасників фестивалю-конкурсу під час проведення І та ІІ турів, а також проїзд під час проведення ІІІ туру – за рахунок відряджуючої сторони.
 І обласний тур: Оплата поліграфічної продукції, витрати пов’язані з відрядженням представників Всеукраїнського Оргкомітету, адміністративної та організаційної групи здійснюється за рахунок асигнувань, передбачених МКУ у Державному бюджеті на відповідний рік. Всі інші видатки щодо проведення туру – за рахунок асигнувань, передбачених в обласних та місцевих бюджетах на відповідний рік.
 ІІ регіональний тур: Оплата видатків щодо участі колективів у регіональних конкурсах (проживання та харчування) проводиться за рахунок місцевих бюджетів. Оплата оренди приміщення, постановочні та організаційні витрати, рекламно-інформаційні послуги, друкована продукція та оплата відряджень членам журі, оргкомітету фестивалю-конкурсу та адміністративної групи, оплата роботи членів журі – за рахунок асигнувань, передбачених МКУ у Державному бюджеті на відповідний рік.
 ІІІ всеукраїнський тур та гала-концерти: Фінансування здійснюється за рахунок асигнувань, передбачених МКУ у Державному бюджеті на відповідний рік.
 
V. Нагороди
  «Гран-Прі» і звання Лауреата (2 відзнаки) – для професійного та аматорського хореографічних колективів. 
 Перше місце і звання Лауреата – 15 відзнак (по 1 відзнаці для всіх номінацій);
  Друге місце і звання Лауреата – 23 відзнаки (по 2 відзнаки для всіх номінацій);
  Третє місце і звання Лауреата – 23 відзнаки (по 2 відзнаки для всіх номінацій);
  Заохочувальні відзнаки: 10 відзнак за костюм, музичний супровід та заохочувальний приз;
 5 відзнак для кращого хореографа-постановника.
 
VІ. Підсумки конкурсу 
 Рішення журі про відзначення кращих колективів, солістів, хореографів, музичного супроводу та костюмів має остаточний характер і оскарженню не підлягає. 
Дипломи та спеціальні відзнаки (оригінальні статуетки) вручаються учасникам-переможцям третього туру на заключних Гала-концертах професійних та аматорських колективів.
 За підсумками проведених конкурсів та Гала-концертів виготовляються матеріали на мультимедійних носіях.
 Проведення фестивалю-конкурсу широко висвітлюватиметься засобами масової інформації.
 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"