Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

«Три празники в гості»2020.01.13 11:37

 Обласне святково-обрядове різдвяне дійство «Три празники в гості» це свято, де оживають народні традиції і обряди наших прабатьків, повертаючи нас до своїх витоків. На цьому дійстві завжди панує особлива святкова атмосфера, адже це щирий народний празник, якого чекають протягом року і діти, і дорослі, це справжні народні гуляння із колядками, щедрівками, йорданськими піснями. Глядачі щирими оплесками підтримували виступи колективів, обряди – «водіння Кози», коня, ведмедя, «Маланку», вертепні дійства, у яких представлені усі персонажі, характерні для українських вертепів – ангели, пастухи, цар Ірод та інші традиційні сценічні образи. Родзинкою святкового дійства стало вітання з третім празником – Святого Василя від «Баби Василини», образ якої втілив працівник Центру культури Тарас Войтович.
  У святковому дійстві брали участь кращі художні дорослі та дитячі фольклорні, музичні, вокальні колективи області – «Перевесло» Ківерцівського РБК, фольклорний колектив «Дивоцвіт» гімназії №14 м. Луцька, «Зоряниця» Луцької музичної школи №1, «Калиновий цвіт» Луцької гімназії №18, «Вервечка» КМЦ «Красне» міста Луцька, «Золота криниця» і троїсті музики із с. Велимче Велимчанської ОТГ, «Чачка» Палацу культури міста Луцька, «Сузір’я» Турійського РБК, «Горлиця» та «Бужани» Іваничівського РНД «Просвіта», «Вертуни» з с. Гірка Полонка, «Оргінії» з с. Проходи Любешівської ОТГ, «Нуйнівські співухи» і «Берегиня» с. Нуйно, хор «Вишиванка» Ковельського району.
  Розпочалося та завершилося дійство спільними колядками. У переповненій вдячними глядачами залі театру не вщухали оплески кожному колективові і учасникові дійства.
  Під час різдвяного дійства діяла мистецька акція (виставка), на якій глядачі могли помилуватися новорічно-різдвяною атрибутикою – павуками, дідухами, масками-ряджених тощо. Особливу увагу було акцентовано на представленні різдвяних зірок, виготовлених відповідно до народних традицій кожного регіону. Адже на Волині, як ніде інше, найбільш повно збережено справжню автентику обрядових дійств, поліським районам області притаманні характерні особливості новорічно-різдвяних традиційних обрядів та звичаїв, що не тільки збережені для нащадків, а й примножуються новими набутками сучасників.
  На захід традиційно запрошені учасники АТО, демобілізовані воїни, їх сім’ї та родини.
  Захід є традиційним і відбувається задля збереження і відродження нематеріальної культурної спадщини, поширення українських, зокрема волинських різдвяних традицій, звичаїв та обрядів.
 Організатори святково-обрядового різдвяного дійства – управління культури, з питань релігій та національностей обласної державної адміністрації, Обласний науково-методичним центр культури.


















 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"