Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

Інформація про проведення культурно-мистецького заходу «Нас гуртують думи Кобзаря»2020.03.10 11:11

 09 березня 2020 року біля пам’ятника Тарасові Шевченку в Луцьку відбувся культурно-мистецький захід «Нас гуртують думи Кобзаря» та уже традиційна акція «Прийди зі своїм «Кобзарем», присвячені 206-й річниці Т.Г. Шевченка. Цього річ, незважаючи на непогоду, вклонитися полум’яному борцеві за волю України і геніальному світочу людства зібралося понад двісті лучан.
 Квіти до підніжжя пам’ятника поклали представники обласної адміністрації і ради, громадських організацій, лучани та гості міста. 
 До початку урочистостей, з 11 години, шанувальники Шевченківського слова брали участь в акції «Коло Тарасового слова». Звучали Тарасові вірші у виконанні і поважних, і зовсім юних декламаторів – дітей, студентів, членів громадських організацій та творчої інтелігенції міста.
  До присутніх зі словом про Шевченка звернулася Ольга Яблонська – кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови і літератури СНУ імені Лесі Українки, яка у своєму виступі наголосила, що роль творчості Тараса Шевченка у формуванні української нації повною мірою ще не збагнули – ні своя, ні світова громадськість.
  Прозвучали твори Тараса Шевченка «І мертвим, і живим, і ненародженим», уривок з поеми «Кавказ» у виконанні Ігора Гочарука – директора школи мистецтв Приліснянської об’єднаної територіальної громади та студента Волинського коледжу культури і мистецтв імені І.Ф. Стравінського Іллі Будніка. Хоровий колектив Волинського коледжу культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського (керівник – заслужений діяч мистецтв України Валентина Гаврилюк) подарували Шевченкові і всім учасникам дійства натхненне виконання Тарасових творів «Заповіт» і «Реве та стогне Дніпр широкий». 
 Уже восьмий рік поспіль лучани приходять до Шевченка з власним «Кобзарем», який є своєрідною реліквією у їх родинах. Ця ідея, народжена творчим колективом Обласного науково-методичного центру культури, має на меті зібрати біля Шевченка якомога більше людей з книгою, яка є національною Біблією українців, адже в ній вся історія України і боротьби її народу за свою волю. Щоразу організатори відзначають власників (свого роду) номінацій, аби спонукати громадян пройнятися ідеєю вчити, читати і популяризувати творчість Кобзаря.
  Цьогоріч зареєструвалося 74 людини з власним «Кобзарем». Серед них організатори зареєстрували: видання «Кобзаря» 1947 і 1951 років ¬– власники Тетяна Мельничук і Ростислав Ганейчук; «Кобзар з історією» – у Оксани Данилюк, привезений із таборів Сибір в 40-х роках минулого століття та Анатолія Жукова – привезений з Португалії; наймолодшими учасниками акції були Тетяна Сологуб, Мар’ян Федорчук і Ілля Мартинович (7, 8 і 9 років), а найповажнішими – 91-річний Антон Костюк, 84-річний Володимир Поліх і 84-річна Марія Ковальчук; з унікальним «Кобзарем» («захалявне» видання) прийшли Петро Непийвода, Галина Костюкевич, Ярослав Корнилюк; родина Святослава Саганя; від ГО «Свіча» з «Кобзарем» було семеро людей; вісім осіб з Луцького центру професійно-технічної освіти.
  Усі вони отримали, як нагороду, пам’ятні подарунки – надзвичайно гарні сучасні видання Тарасового «Кобзаря». Їх вручили – заступник Волинської обласної ради Роман Карпюк, заступник начальника управління культури, з питань релігій і національностей облдержадміністрації Валерій Дмитрук та виконувач повноважень голови Луцької міської ради Григорій Пістовіт. А ще подарунками для учасників акції «Коло Тарасового слова» стали: книги членів осередку Волинської Спілки християнських письменників, які вручили Володимир Гребенюк, Дмитро Довдуш і Володимир Сад та видавничого відділу «Ключі» Волинської єпархії Православної церкви України, керівник якого Дмитро Головненко подарував книги про Тараса Шевченка людям, які долучалися до встановлення пам’ятника Шевченкові в Луцьку 25 років тому – 9 березня 1995 року, в день 181-ї річниці від Дня народження великого Кобзаря України.
  Завершились урочистості величним виконанням Державного Гімну України.
  Організатори культурно-мистецького дійства – управління культури, з питань релігій і національностей та Обласний науково-методичний центр культури.
















 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"