Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

Мистецьке свято2020.05.08 13:12

 Травень 2012 року став для Волині знаковим у галузі культури та мистецтва. Тоді вперше на День матері у Волинському академічному обласному музично-драматичному театрі імені Т.Г. Шевченка відбулося обласне мистецьке свято «Мамина колискова». Зал, переповнений глядачами, з цікавістю спостерігав за небувалим дійством – сцена перетворилася у знайомий кожному затишний куточок дитинства, де материнська задушевна пісня із притаманною ніжністю, добротою та любов’ю вела присутніх у широкий і цікавий світ невмирущого скарбу духовності. 
 Дійство було, справді, цікавим та неординарним, адже до таїнства маминих колискових, які виконували справжні берегині фольклору, долучилися неймовірні експонати колискової атрибутики, які були представлені у мистецькій акції – різноманітні колиски, плетені із лози та бересту, зроблені із дерева, ляльки-мотанки, дерев’яні іграшки, вишиті подушечки із ароматом заспокійливих трав… 
 То був тільки добрий початок гарного материнського задуму, який належить директору Обласного науково-методичного центру культури Любові Рожновій, задуму, який вміло і творчо розвинули фахівці Центру культури. Адже напередодні свята в районах області відбулися регіональні свята під однойменною назвою. Клубні працівники районів підняли дуже важливий пласт дослідження нематеріальної культурної спадщини у Поліській глибинці і дали поштовх до вивчення багатющого фольклору колискової тематики. 
 Згодом це свято стало не тільки традиційним, а й приємно-очікуваним. З кожним роком діапазон його дійства ставав ширшим і наповнювався повноцінним змістом. Свято розпочиналося із Театрального майдану з конкурсів та розваг для малечі та їхніх мам і плавно переміщалося на театральну сцену. Виставки на вулиці, у фойє театру завжди радували глядачів небаченими експонатами. 
 Минулий рік етапно вийшов на новий рівень – відбулося Обласне мистецьке свято «Мамина колискова» та свято Волинської ткацької толоки «І ткали долю матері». Культурно-мистецький захід проходив із величною місією вшанування жінки-матері, формування духовних, сімейних цінностей, поширення волинських традицій, звичаїв, родинно-побутових обрядів та традиційних народних ремесел як збереження нематеріальної культурної спадщини. У фойє театру – експозиція не тільки яскравих зразків волинського народного ткацтва, а також показані відтворені обряди, де є весь процес виробництва – від вирощування льону, виготовлення ниток-пряжі до безпосереднього ткання ряден та доріжок на ткацькому верстаті. На сцені театру традиційно лунали колискові пісні у виконанні знаних на Волині виконавців та гуртів, демонструвалися обрядові дійства народин і хрестин. Фольклорні гурти ілюструють призабуті обряди відбілювання полотна, ткацтва, виготовлення пряжі. 
 Тема материнства нерозривно пов’язана із виготовленням оберегів – тканих рушників, вишивок, які супроводжують українців із малих літ у широкий світ. Акцентовано увагу на чинниках народного ремесла і творчості, які формують духовний світ підростаючого покоління. Окрасою мистецького свята є невмируща гуртова творчість волинян у формі толоки, адже наші пращури завжди були готові долучитися до спільної благородної справи. 
 Волинянам бракуватиме у другу неділю травня цього року, в День матері, такого цікавого і невимушеного духовного дійства. Віримо, що це тимчасове явище і ми переборемо всі випробування і негаразди, наберемося снаги від мудрості наших предків, ніжності та любові до життя від знайомих нам мелодій колискових пісень і з впевненістю зустрічатимемо завтрашній день.
Віталій Клімчук, заступник директора ОНМЦК

 

 
Волинський обласний науково-методичний центр культури пропонує поринути у приємні спогади проведення обласного свята «Маминої колискової» минулих років і погортати яскраві сторінки невмирущої фольклорної спадщини Волині (за посиланням) 

 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"