Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

Олена Теліга – справжня українка2020.07.20 09:21

 Олена Теліга,  українська поетеса, публіцистка, літературний критик, діячка ОУН – одна із тих героїчних особистостей, хто гуртував життєву силу нації і формував її ідентичність. Народилася вона у білорусько-українській родині 21 липня 1906 року, українську мову вивчала разом з російською, німецькою та французькою. У 1918 році переїхала з родиною у Київ, а 1922-го родина виїхала за кордон, у Чехословаччину, де на той час батько був ректором Української господарської академії.

 Ім’я Олени Теліги повернулось у нашу історію, літературу лише за часів незалежності України. Свій поетичний, публіцистичний та організаторський талант вона поклала на розбудову Української Самостійної Соборної Держави, її культури.

 Олена Теліга прожила 35 років і все усвідомлене життя творила себе, як переконливу українку та патріотку, подолавши тернистий шлях від наївної російськомовної панночки до провідного діяча ОУН. Вона одна з тих, хто об’явив героїзм, як найвищу чесноту, хто став яскравим прикладом, як своїми діями відповідати сказаним чи написаним словам. Одна з тих поеток, чиє слово є дороговказом сьогодні кожному. Жінка, що була позбавлена почуття меншовартості, українка, яка пишається приналежністю до української нації.

 На початку Другої світової війни Олена разом із кількома друзям повертається. Тоді вона познайомилася з Олегом Ольжичем (Кандибою) та вступила в ОУН. Згодом організовує Спілку українських письменників, відкриває пункт харчування для своїх соратників, співпрацює з редакцією «Українського слова», видає тижневик «Літаври». Після арешту редакції «Українського слова» Олена Теліга ігнорує вказівки німців. 22 лютого 1942 року українську письменницю-патріотку було розстріляно в Бабиному Яру разом із чоловіком Михайлом та їхніми соратниками.

 До річниці дня народження Олени Теліги пропонуємо ілюстративний матеріал для використання в проведенні тематичного заходу.

/admin/module/spaw2/uploads/images/2020/TELIGA.mp4

 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"