Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

День пам’яті Лесі Українки2020.07.31 09:35

 День пам’яті Лесі Українки 
 Першого серпня 1913 року в невеличкому гірському курорті Сурамі (Грузія), що неподалік відомого Боржомі, на 42-му році життя відійшла у вічність Леся Українка (Лариса Петрівна Косач-Квітка, 1871-1913 рр.), видатна українська поетеса, драматург, громадська діячка.
  Ім’я цієї всесвітньо відомої поетеси, мужньої жінки пов’язане з нашим краєм, адже Волинь займала особливе місце в її житті і творчості.
 Багатогранна народна спадщина Волині, її чарівна природа формували поетичну творчу індивідуальність поетеси. Так, тільки за період життя у Колодяжному Леся Українка написала близько 80 творів, серед яких знаменита драма-феєрія «Лісова пісня». 
На Волині, крім Луцька і Колодяжного, Леся побувала в Ковелі, Любитові, Волошках, Білині, Скулині, Урочищі Нечимне, Піддубцях, Любомлі, Запрудді та інших населених пунктах, де знайомилась з народним побутом, записувала обрядові пісні, збагачувала свої творчі задуми.
  В листі Михайлу Павлику Леся Українка писала: «Замало знати правду, констатувати її, – треба діяти, треба втручатися в життя, треба творити майбутнє, наші слова мають стати нашими ділами». Душа Лесі Українки словами її віршів промовляла закликами до волі, праці, братерства. Натхненна праця на ниві рідного слова затвердила поетесі не тільки особливе місце в історії української літератури, але в історії національного відродження. 
 Вічна слава і пам’ять Ларисі Петрівні Косач – Лесі Українці!
 Обласний науково-методичний центр культури пропонує для використання ілюстративний матеріал при проведенні тематичного заходу присвяченого вшануванню пам’яті нашої Великої землячки.  

 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"