Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

Читаймо Франка, співаймо Франка, пізнаваймо Франка, навчаймося у Франка…2020.08.27 11:26

 Вітаємо всіх, хто цінує, відкриває і береже культурну спадщину України.
  З глибокою шаною відзначаємо 164-у річницю з дня народження видатного сина нашої землі Івана Франка, чий творчий доробок є цінним скарбом української літератури і культури.
  «У важкі часи безправ’я і темряви він був для Західної України і університетом, і енциклопедією, і академією наук, і народним, не затвердженим ніякою монаршою ласкою, міністром культури та освіти…», – так про діяльність й творчість Івана Яковича Франка сказав Павло Тичина.
 27 серпня 1856 у небесах над селом Нагуєвичі, що на Львівщині, засвітилася зірка майбутнього поета… поета, в чийому Слові шукають і віднаходять натхнення сучасні митці, світоча, ким пишаються українці й через сотні віків… 
 У 1916 році Іван Франко був номінований на здобуття Нобелівської премії в галузі літератури. За правилами Нобелівського комітету премію вручають восени і лише за життя лауреата, а 28 травня цього ж року Франкове серце зупинилося. 
  «…Я син народа, що вгору йде, хоч був запертий в льох», – писав Франко і впродовж усього свого життя «лупав ту скалу» для свого народу, скам’янілу від байдужості, неправди і несправедливості.
  Не знайдемо і в світовій поезії такого апологета й співця розуму-інтелекту, як поет Іван Франко. «Ти, розуме-бистроуме, порви пута віковії!», – закликав великий геній.
  Палке Франкове слово, часто голосом туги, але з такою з глибокою вірою в «силу духа» свого народу актуальне і сьогодні. Минуло понад півтора століття і, все ж, наскільки меншою стає та скала, яку так відчайдушно продовжують «лупати» українці, і нехай «ні жар, ні холод не спинить вас», – заповідав нам Іван Франко.
 … «А десь за кадром уважно спостерігають за дійством дві жінки – Література і Україна, заради яких Іван Франко спалював свій творчий геній і своє життя» (Степан Процюк).
  Шановне товариство! Запрошуємо вас відвідати мистецьку виставку «Спадщина» та тематичний вечір «Пам’ятай, що живеш!», які до 160-ї річниці з дня народження Івана Франка, підготував творчий колектив Обласного науково-методичного центру культури.
  Нехай це буде наш спільний уклін Іванові Франку в день його народження.
 
  Директор Любов Рожнова


https://www.youtube.com/watch?v=YxUwW5KcCDQ&t=49s
 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"