Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

Театр-студія підкорює творчі вершини2021.04.01 11:42

          До Ковельського народного дому «Просвіта» нині торують дорогу любителі театрального мистецтва. Ковельчани з гордістю визнають, що тепер у їхньому місті є свій театр, який за майстерністю абсолютно не поступається професійним. Цього разу експериминтальний театр-студія «10 ряд 10 місце» представив музичну комедію за твором Михайла Старицького «За двома зайцями». І хоча колектив досить молодий, за три роки діяльності порадував глядачів різноманітними постановками. «За двома зайцями» друга комедія з інтерактивними елементами у репертуарі «10 ряду 10 місця». Два роки тому був «Сорочинський ярмарок» за мотивами однойменної повісті Миколи Гоголя. Загалом – це сьомий великоформатний спектакль, який вони зіграли перед місцевою публікою. Театрали є активними учасниками у громадсько-культурному житті міста залізничників, вони організовують тематичні флешмоби, перформанси, вносять нове в календарні свята, радують постановками наймолодших ковельчан. 
          Лідер та ідейний натхненник заповзятливих аматорів – режисер-постановник Альона Малюга-Мельникова, корінна ковельчанка, яка приїхала із професійного столичного театру, аби відродити в рідному місті театральне мистецтво. Треба відзначити, що планували цю виставу рік тому, але карантинні обмеження перешкодили задуму. За цей час оновився склад акторів, прийшли нові таланти і цього річ вирішили додати ковельчанам свята до Міжнародного дня театру.
          Заворожені глядачі сприймали дійство на одному подиху, хоча вистава тривала майже три години. Актори невимушено вели за собою шанувальників, які не зважали на плинність часу. 
          Всі були зачаровані професійною грою Проні Прокопівни, яку зіграла керівниця театру Альона Малюга-Мельникова. У ролі Свирида Голохвастова дебютував Юрій Коновалов, працівник залізниці. Ольга Пірожик та Ігор Корнелюк майстерно зіграли образи Прокопа та Явдокії Сірків. У ролі Секлити та її дочки Галини предстали Лідія Акулова та учасниця дитячої студії Дарина Сидорук, роль Химки, служниці у Сірків дісталася Олені Долінко. Анастасія Рудчук зіграла досить складний і неоднозначний образ черниці. Глядачі разом із нею переживали процес переформатування її свідомості до іншого розуміння світських істин. 
          У виставі задіяно 27 акторів. Доповнили режисерську постановку танцювальні фрагменти зразкового аматорського коллективу народного танцю «Дзвіночок» (керівник Інна Темрук ). У виставі поєднуються танці різних напрямків – і українські народні, і сюжетні музичні номери з трюками та кордебалетом, і драматургійні композиції. 
          Костюми до образів акторам дуже вдало допомогла створити костюмер Лілія Літвін. Декорації та сценографію доручили створити директору художньої школи Олені Цьомик. У виставі є досить багато дійсно сміливих експериментальних моментів, які сміливо взяла на себе режисер Альона Олексіївна. Втручання в авторську фабулу було мінімальним, але від такої новації зал вибухав емоціями та оплесками. Найкращою рекламою для театру є жива реакція глядачів, які передають свої враження тим, хто ще не бачив вистави. Тож не дивно, що кожен раз на спектакль приходить все більше людей із нетерпінням чекають нових постановок. 
          Серед глядацького загалу були представники-гості з обласного центру. Уповноважена комісія у складі спеціалістів театрального мистецтва із Обласного науково-методичного центру культури та Волинського фахового коледжу культури та мистецтв імені І. Стравінського Волинської обласної ради переглянули спектакль і дали йому високу професійну оцінку на предмет присвоєння колективу почесного звання «народний аматорський».
















 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"