Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

В Обласному центрі культури відбувся майстер-клас з писанкарства2021.04.27 15:28

          26 квітня в Обласному науково-методичному центрі культури відбувся майстер-клас з писанкарства, який провела провідний методист з образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Христина Гнатюк. Вона розповіла про традиції писанкарства, які побутували в нашому краї ще до християнства. Тоді наші пращури зображували на яєчках грабельки, жучки, колоски, риби, баранців, коників, пташечок, виноград, конюшину, жолуді, вітряки. Кожен цей символ мав глибокий сакральний зміст. Здебільшого тло писанки було темним, бурим, червоним. Барвниками слугували відвари кори: вільхи, яблуні, горіха, плодів: ягід, овочів, лушпиння цибулі, стебел зеленого жита. 
          З прийняттям християнства, писанка стала невід’ємним атрибутом Великодніх свят. Традиція набула нового змісту, збагатилася орнаментами. Тепер є багато охочих освоїти непросту техніку розпису яйця воском. Адже писанка, написана власними руками, не просто окраса Великоднього кошика, а й символ благополуччя родини. 
          Під час занять техніку писанкарства воском мали можливість освоїти всі працівники Обласного науково-методичного центру культури, до участі у майстер-класі приєдналася і директор Любов Рожнова. Набуті знання з писанкарства будуть поширюватися серед членів родини та друзів.










 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"