Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

Волиняни згадають мамину колискову2012.04.20 10:28

 Свято проводиться з метою відродження  українських народних традицій, обрядів, усної народної творчості, пов’язаної із сімейно-побутовими святами, виховання поваги до батьків і усвідомлення причетності до великого українського етносу. Завдання свята – це привернення уваги громадськості до народних автентичних скарбів, збереження і відродження у сучасних українських сім’ях, зокрема призабутих колискових пісень, їх мелодики, манери виконання.

 

Свято передбачає виконання колискових пісень (автентичних, сучасних українських творів), організацію виставки образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, конкурсів дитячих малюнків, майстер-класів з виготовлення ляльки-мотанки. На виставці будуть представлені колиски, дерев’яні іграшки, тощо.

 

Готуючи творчі виступи колективів та окремих виконавців, крім вокального спадку особливу увагу необхідно звернути на усну народну творчість, пов’язану із періодом батьківського виховання дітей – примовки, віршики, приказки, казочки, бувальщини тощо.

 

 Важливе значення має збір та популяризація народної атрибутики, покликаної у комплексі впливати на дитячу  увагу, свідомість, психіку. Тому  доцільно використати  різновиди дитячих плетених підвісних колисок, ліжечка-качалки, зосередити увагу на доборі кольорової гами для виготовлення і створення навколишнього дитячого середовища (подушечки, ковдри, сінники тощо).

 

Окрема складова свята – виставка іграшок для дитячих забав, їх тематична направленість і техніка виконання. Варто згадати не тільки різновиди ляльок, а й інші тематичні іграшки, виготовленні із кераміки, дерева, соломи. Особливу увагу при цьому приділити пошуку і відтворенню інтерактивних іграшок (свистки, вітрячки, млинки, дзиги, м’ячі тощо).

 

Зібрані та тематично згруповані матеріали колискової тематики мають носити художню форму конкретного втілення із цікавим сюжетом, подачею, співом та грою на музичних інструментах. До колискової атрибутики представленої для експонування на виставці додати коротку пояснювальну  інформацію.

 

У святі беруть участь колективи та солісти – виконавці колискових пісень з різних жанрів аматорського мистецтва, які представляють заклади культури, початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади, загальноосвітні школи, центри естетичного виховання, навчальні заклади І - IV рівнів акредитації, громадські організації тощо.

 

Учасники обласного свята нагороджуються дипломами й подяками управління культури і туризму облдержадміністрації, записуються для передач по обласному радіо і телебаченню.  

 

 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"