Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

Охорона нематеріальної культурної спадщини в умовах війни2022.04.05 13:40

Під час спілкування йшлося про те, що в Україні відбувається широкомасштабна зовнішня агресія з боку рф, що є геноцидом не тільки українців, а й багатьох інших народів, які живуть тут і об’єднані спільною ідентичністю. Окупанти знищують все, навіть пам’ятки архітектури, яким сотні років. Із 24 лютого постраждали вже щонайменше понад 135 споруд духовного значення (не враховуючи прилеглих будівель) у щонайменше восьми областях України: Київській, Донецькій, Житомирській, Запорізькій, Луганській, Сумський, Харківській та Чернігівській.

Однак агресія рф має на меті не тільки зруйнувати матеріальні культурні цінності, а й стерти колективну пам'ять українців, релігійну та культурну різноманітність, і звичайно, всі практики та традиції, пов’язані з нашою історією та знаннями.

Під час семінару обговорили основні виклики спричиненні війною. Зокрема, вимушена міграція, смерть і примусове переміщення практикуючих носіїв НКС у громадах України, де ведуться активні бойові дії, ставить під загрозу НКС цих громад, адже без практиків передача живої спадщини неможлива. Війна, збройні конфлікти віддаляють людей від місць проживання, носії, молодь і сім'ї роз’єднуються, люди вимушені покидати обжиті оселі, а отже, обмежується доступ до місць, просторів, приміщень, які є важливими для НКС. Таким чином руйнується колективна пам'ять, приналежність до місць проживання, культурних просторів, що напряму загрожує передачі знань та спільних традицій. Для організацій, які займаються НКС, вкрай важливий діалог про те, що відбувається наразі з НКС та як можна запобігти, пом’якшити втрати.

Фахівці Українського центру культурних досліджень підтримуючи ініціативу Центру розвитку «Демократія через культуру» та представники обласних центрів народної творчості, носії-практики, інші зацікавлені організації, в тому числі й громадські, які опікуються питаннями нематеріальної культурної спадщини в регіонах, мали нагоду висловити свої пропозиції щодо того, як об’єднати зусилля для охорони НКС в умовах війни.

 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"