Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

Соломоплетіння Турійщини – перший елемент НКС Волині, що увійшов до Національного реєстру2022.07.27 09:53

25 липня Міністерство культури та інформаційної політики внесло до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України три нові елементи. Новими елементами нематеріальної культурної спадщини України стали: «Традиція соломоплетіння у Турійській громаді Волинської області», «Практика та культурний контекст приготування «чіберек» та «янтик» – традиційних страв кримських татар», «Сливовий леквар – традиція приготування та культура споживання на Закарпатті».

Елемент НКС «Соломоплетіння та народна флористика Турійщини» (друга назва «Традиція соломоплетіння у Турійській громаді Волинської області») цілком заслужено і очікувано включено до Національного реєстру НКС. Це не тільки результат кропіткої роботи майстрів Волині, таке рішення  дасть насамперед можливість краще популяризувати і підтримувати волинську традицію соломоплетіння на Всеукраїнському рівні та просувати її у Міжнародні реєстри.

      Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України ведеться на виконання Конвенції ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини, яку Україна ратифікувала у 2008 році. За 14 років до цього переліку було включено лише 26 елементів НКС з різних регіонів України, проте, цього року цей перелік потроївся. Тепер, коли ворог нищить наші пам’ятки культури, дуже важливо зберегти багатство народної культури українців, як основи нематеріальної культурної спадщини великої європейської нації. Ми повинні якнайшвидше досліджувати, записувати, популяризувати живі традиції, щоб не втратити те головне, за що нині проливають кров наші мужні воїни, а це  наша ідентичність!

Комплект документів на розгляд Експертної ради при Міністерстві культури та інформаційної політики (опис елемента, дослідження, історія походження традиції), підготувала провідний методист з охорони НКС Обласного науково-методичного центру культури Волині Лідія Клімчук. Вона тісно співпрацювала з головними носіями елемента у регіоні  Марією Кравчук та Валентиною Якимович, головним спеціалістом з гуманітарних питань Турійської селищної ради Інною Мірчук. Також було використано у роботі понад півсотні публікацій ЗМІ, відеоархіви Волинського телебачення.     

    Соломоплетіння є ствердженням того, що поліщуки мали вишукані естетичні смаки, передавали з покоління до покоління свої звичаї та обряди. Цей елемент НКС і досі можна зустріти у  селах Турійської територіальної громади.  Зокрема,  селах Купичів, Туличів, Новий двір,  Мокрець, Обеніжи, Соловичі, Кустичі, а також у селищі Турійськ. 

   Дослідження засвідчують, що у минулому столітті соломоплетіння на Волині було збережено у селах Ковельського, Турійського, Рожищенського, Любомльського, Старовижівского, Володимир- Волинського районів.  Соломоплетіння  – прадавнє ремесло і ліки. Елемент був поширений на території Волинської області з давніх давен. У побуті селян   ще у 30-40 роках минулого століття можна було зустріти солом’яні шкатулки, бочки для зберігання зерна, і  павуки, які вішали на стелі, та дідухи, які вносили господарі  і встановлювали  на покуті,  у Свят-вечір.     Дідух і павук знову набувають чинного місця у різдвяній атрибутиці Волині.  Дідух – це сніп із колосків різних злакових рослин, який прикрашається квітами та стрічками. Люди вірять, що він приносить в дім добрий врожай.  Також  він є символом єдності родини і пам’яті наших предків.Ляльки із соломи підтверджують обрядовий зв´язок наших пращурів з хлібом, як символ родючості.  Світове дерево трактується як божество, що здійснює зв´язок між небесною, земною й підземною сферами. 

  «Соломоплетіння та народна флористика Турійщини» – перший елемент НКС Волині, що увійшов до Національного реєстру, тепер важливо працювати над популяризацією інших традицій та народних ремесел, якими можемо зацікавити світ.Обласним науково-методичним центром культури Волині за останні чотири роки було досліджено і внесено до обласного реєстру одинадцять елементів НКС: «Традиції та обряди під час збирання чорниць», «Вишивка «занизування»», «Чорнодимлена кераміка», «Біління полотна», «Художнє ткацтво Волинського Полісся», «Гончарство Рокитівського осередку чорнодимленої кераміки», «Ягідні пісні волинського полісся», «Традиція соломоплетіння у Турійській громаді Волинської області», «Традиція приготування Мандричок», «Одспівування сиру», «Смідинська капуста».


Молоді майстрині у студії Марії Кравчук


Майстриня Марія Кравчук


Об’ємні роботи Марії Кравчук


На святі у Луцькому замку (Олеся Якимович, Валентина Якимович)


Солом’яні ляльки, виготовлені Валентиною Якимович

 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"