Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

Волинь – край повстанський!2022.10.10 15:54

 Цьогорічне відзначення свята Покрови Божої Матері позначене аж надто глибинним змістом – День захисника Вітчизни, День українського козацтва, 80-річчя Української повстанської Армії, місцем народження якої є Волинь. Всі ці свята нині далеко не символічні, а підтверджені щоденним подвигом наших бійців на фронті боротьби із московськими окупантами. Жорстока битва за волю та самостійність продовжується і перемога, без сумніву, буде за нами. Адже нам є що боронити. Йдеться не тільки про економічний потенціал, а й про багату духовну спадщину, яку свято береже сфера культури.  
  На Волині щорічно відбуваються мистецькі форуми патріотичної тематики – обласний фестиваль повстанської пісні «Вовчак – Волинська Січ», який традиційно проводиться в урочищі Вовчак. Це місце святе для щирих і справжніх патріотів України, адже саме тут, під час другої світової війни, офіційно народилася Українська повстанська армія.
  Обласний фестиваль повстанської та стрілецької пісні «За волю України», присвячений  річниці битви чоти «Берези» з німецькими загарбниками у с. Новий Загорів Локачинської територіальної громади. Неймовірна мужність бійців вражає: 43 воїни УПА тримали оборону монастирської фортеці, знешкодили кілька сотень фашистів та поліцаїв. До бою із повстанцями було залучено танкову частину та авіацію. П’ятнадцятьом нашим воїнам вдалося вирватися із оточення. Сьогоднішні події на фронті лише підтверджують тісний зв’язок поколінь та міць нашого коріння. 
  14 жовтня, у місті Луцьку, відбувається  фестиваль повстанської пісні «За Україну! За її волю!», особливістю якого є глибоке змістовне наповнення, що сприяє національно-патріотичному вихованню дітей та молоді, формує свідому громадянську позицію, відповідальність й готовність до захисту держави, пропагує твори патріотичної тематики. 
 Рік воєнного лихоліття ввійде в історію держави не тільки яскравою самовідданістю і жертовністю воїнів і всіх громадян свободолюбивої держави, а й зміцненням переконання у власній духовній позиції, національній свідомості. Культурне надбання сучасників, яке так жорстоко  бажав знищити московський сатрап, зміцнилось ще дужче і розправило крила над багатостраждальною українською землею. 
  Фахівці Центру спільно з установами культури громад області, проводячи різноманітні патріотичні заходи, збираючи кошти для ЗСУ, досить ефективно впливають на формування національної свідомості громадян, особливо молодого покоління та активно ведуть боротьбу на важливому культурному фронті. 
 Пропонуємо для використання в роботі закладів культури відеоматеріал, створений працівниками  нашого Центру:
 – Відеофільм «Нас весна не там зустріла» про підпільну організацію «Соколи» створену під час Другої світової війни в одній із шкіл м. Ковеля, присвячений річниці створення Української Повстанської Армії
 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"