Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

«Не роззброєні»2022.11.28 15:29

26 листопада 2022 року Обласний науково-методичний центр культури спільно з громадською організацією «Волинське обласне товариство політичних в’язнів і репресованих» організували і провели у Волинській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки просвітницький захід «Не роззброєні», присвячений 80-й річниці створення УПА та Року УПА на Волині, проголошеному Волинською обласною радою.

Мета заходу – вшанування пам'яті вояків Української Повстанської Армії, нащадки яких сьогодні  на передовій боронять Україну від російської агресії.

Захід розпочався із вшанування пам’яті Голодомору 1932–1933 років і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років та героїв сучасної російсько-української війни, людей, які поклали свої життя за Україну. Як вияв пам’яті, пошани та глибокої скорботи за загиблими впродовж заходу горіла свічка пам’яті.

Захід розпочався із перегляду аматорського фільму «Не роззброєні». Фільм створено з ініціативи творчого колективу Центру, за спогадами членів товариства та їх родин, які за участь і співпрацю з УПА були репресовані й примусово вивезені радянською владою у Сибір.У підготовці до зняття фільму були записані біля 30-ти щемливих спогадів людей, які в складні тоталітарні роки  боролися за свободу і незалежність своєї держави. Цього року фільм «Не роззброєні» є учасником Всеукраїнського конкурсу «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятись зміг!», присвяченого 80-й річниці створення УПА.  

У тематичному заході брала участь та поділилася історією своєї родини Олеся Ковальчук – заслужена вчителька України, учасниця дисидентського руху на Волині у 60-х роках, яка і досі усі свої духовні сили сповна віддає просвітництву.

У Жидичині, й далеко за його межами, відома своїми патріотичними традиціями, родина Подригуль, про яку йшлося у презентованому фільмі. Дуже зворушливим був виступ Олександра Подригулі, який повернувшись з-за кордону, як тільки почалася війна, з сином Тарасом пішли на фронт. Син отримав поранення і лікується в Києві, а Олександр після  контузії і реабілітації – в Луцьку, однак на наступний день після заходу, їде продовжувати захищати Україну і кожного з нас від російських окупантів.

Усі присутні, а зала була майже заповнена людьми, стоячи, аплодували і дякували  справжнім українським героям за можливість жити й працювати у цей складний час.

Скульптор Михайло Шумський, член Товариства, батьки якого теж були репресовані в Сибір, подарував Олесандрові  Подригулі і Олесі Ковальчук  свій витвір – бюст Степана Бандери як символ незламності та любові до України.

Під час заходу діяла благодійна акція на допомогу ЗСУ «Разом переможемо!», на якій було зібрано 4600 грн. Ці кошти були передані Олександрові Подригулі,  які, за його словами, стануть підмогою у придбанні бензопили, вкрай необхідної військовій частині, де вони з сином воюють.

Від членів ГО «Волинське обласне товариство політичних в’язнів і репресованих» виступила Ольга Окунєва. Схвильована фільмом, вона подякувала Волинській ОДА за постійну підтримку, а Обласному науково-методичному центрові культури за довголітню співпрацю, адже разом проведено багато тематичних заходів, зустрічей, виставок, презентацій, академій, виготовлено буклети та відео-матеріали про національно-визвольний рух українців та участь у ньому волинян.

Людмила Стасюк, заслужений працівник культури України, у своєму виступі назвала презентовану кінострічку повновартісним мистецьким явищем, яке матиме вплив на формування патріотичних почуттів  молодого покоління українців. Саме тому, на її думку, такою важливою є робота з фіксації  спогадів членів сімей репресованих.

Захід продовжився  презентацією відео-ролика «Вишита дорога українця» та показу вишитих робіт Андрія Фещука-«Богдана», чиє ім’я завдяки подвижництву Сергія Годлевського, нині офіцера ЗСУ, лише зараз повертається із забуття в контекст історії визвольних змагань на Волині.

Загалом, виставка і  присвячувалася маловідомим гідним синам своєї землі, які боролися за Україну з початку ХХ століття, наближаючи її незалежність.

Андрій Фещук уродженець села Галичани Горохівського району, член ОУН з 1935 року, надрайоновий кадровий референт ОУН, член «Просвіти». За участь в УПА був засуджений до смертної кари, яка замінена на 20 років каторги. Відбував покарання на уранових копальнях Воркути. Скалічений тоталітарним радянським режимом фізично, він до останніх своїх днів  служив прикладом для інших як незламний духом і вірний присязі націоналіста: «Здобудеш Українську держави, або загинеш за Неї».

Щемливої тональності заходу надав виступ Ірини Мельничук – внучатої племінниці Андрія Фещука, вчительки української мови та літератури Галичанської гімназії Мар'янівської селищної ради. Гостя розповіла, що її дідусь Андрій ніколи не нарікав на долю. Він був обдарований особливим відчуттям краси – його хата світилася вишивками, а подвір’я потопало у різнобарв’ї квітів, які сам вирощував із насінинки і сам доглядав за ними, не маючи можливості ходити.  З ним зустрічався В’ячеслав Чорновіл з дружиною Атеною та й усі, хто про нього знав і чув, родичі й односельці, вбачали у Андрієві Фещуку уособлення України, яку він любив і в яку вірив.

Віталій Клімчук – заступник директора Обласного науково-методичного центру культури, у своєму виступі зазначив, що час невпізнанно переорює українську просвітницьку ниву і закладам культури належить відкривати, пізнавати  і  поширювати правдиву історію українського народу про те, хто, чому і як нищив нашу націю впродовж століть. Українці своїми життями сьогодні пишуть новітню історію України і наша спільна місія – творити сучасний літопис героїчного спротиву ворогові уже сучасних звитяжців, героїв ХХІ століття, які кують сьогодні перемогу над ордою на фронті і в тилу.

Від Обласного науково-методичного центру культури висловлена подяка: колективу Волинської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки за сприяння і допомогу в проведенні просвітницького заходу «Не роззброєні», виставку патріотичної літератури «Там, десь на півночі Волині, творилась Армія УПА, щоби воскресла Україна…»; Павлові Лісівненку – відеомонтажеру фільму «Не роззброєні»; підприємиці Мирославі Кузьмич, яка власним коштом оздобила картину Андрія Фещука «Прощання віщого Олега з бойовим конем», передала патріотичні листівки-календарики Олександрові Подригулі для бійців на фронт та подарувала їх кожному присутньому на заході.

 Завершився захід виконанням пісні «Ой, у лузі червона калина» та Славня України п’ятирічною Маринкою й семирічним Юрком Гайдаями з міста Луцька, з якими співали всі присутні.

Віримо – Україна вистоїть і неминуче переможе! З великою любов’ю і безмежною вдячністю захисникам і захисницям та з вічною пам’яттю про всіх загиблих героїв за Україну, за її волю.








 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"