Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

«Григорій Сковорода. Велич постаті Українця»2022.12.15 11:56

    «Сковорода – це шлях до гармонії, універсалізму, внутрішньої свободи... Разом із Шевченком це два полюси українського генія, бо якщо ювіляр Шевченко допоміг нам вистояти у трагічних 2013-14 роках, ювіляр Сковорода – це дороговказ, як нам знайти самих себе у цьому бурхливому світі... Заради нашого майбутнього маємо популяризувати його спадщину й тримати стрій, наближаючи перемогу України» (Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України).
   14 листопада 2022 року Обласний науково-методичний центр культури спільно з Комунальним закладом загальної середньої освіти «Луцький ліцей №28 Луцької міської ради» провів захід, присвячений 300-річчю з дня народження Григорія Сковороди, завершуючи цикл культурно-просвітницьких заходів про великого українця.
  Мета дійства – це гідне вшанування найяскравішої постаті України ХУІІІ століття, генія українського духу, світоча розуму й духовних ідеалів, який за даними ЮНЕСКО увійшов у п’ятірку наймудріших людей планети, заохочення юних українців до пізнання та збереження національної культурно-духовної спадщини, яку сьогодні намагається нещадно знищити Росія.   
  Людмила Шурма – заступник директора з навчально-виховної роботи ліцею, ведуча заходу, зробила короткий екскурс у життєвий та творчий шлях першого українського філософа, Просвітника і Учителя людства, унікальної у своєму роді людини, яка завжди ставила духовне вище за матеріальне. Присутні переглянули відеоролик, створений творчим колективом Центру культури.
   У мистецькій програмі брали участь: Ірина Марчук-Котлицька, ¬ викладачка Луцької музичної школи №1 імені Фридерика Шопена; Вадим Хаїнський – викладач Волинського фахового коледжу культури і мистецтв імені Ігоря Стравінського Волинської обласної ради. Із захопленням сприймали вихованці, вихователі та вчителі ліцею пластичну композицію «Душа» за крилатими цитатами Григорія Сковороди студентів І курсу спеціалізації «Видовищно-театралізовані заходи» (режисер Марія Магучая) та художню «Світ ловив мене та не спіймав» – за творами Сковороди у виконанні студентів ІУ курсу Волинського фахового коледжу культури та мистецтв імені Ігоря Стравінського Анни Ковирнової, Ангеліни Юневич, Богдана Курило, Назарія Балабаша (режисер Лідія Марчук, викладач-методист відділу «Сценічне мистецтво») за участю Олександра Миколайчука студента І курсу спеціалізації «Народні інструменти» (сопілка, клас викладача Юрія Фокшея).
   Наскрізною ниткою всього заходу було звучання думок, афоризмів, висловів Григорія Сковороди. Вони домінували і на виставці графічних робіт «Не братайтесь з тими, хто зло ховає» студентів відділу «Образотворче, декоративне мистецтво, реставрація» Волинського фахового коледжу культури і мистецтв імені І.Ф. Стравінського (клас викладачки Юлії Лопанової), які додали і глибшого змісту і вражень загалом.
   Іде до завершення 2022 рік – рік, у якому Україна бореться за своє право бути незалежною, рік у якому, попри війну, на державному рівні відзначався ювілей Григорія Сковороди. Обласний науково-методичний центр культури вніс свій внесок у гідне пошанування українського генія, яким захоплюється світ. Росія може зруйнувати рай на землі, стіни і домівку останніх літ Великого Українця, музей, але вони ніколи не зможуть знищити Дух Сковороди і сковородинство.





 











 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"