Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

Празникові різдвяні гостини в Луцьку2023.01.10 16:16

 9 січня 2023 року в Палаці культури міста Луцька відбулося благодійне різдвяне святково-обрядове дійство «Три празники в гості». В заході брали участь 19 колективів – фольклорні гурти, вокальні ансамблі, хорові колективи з Ківерцівської, Любомльської, Маневицької, Боратинської, Колківської, Підгайцівської, Володимирської, Оваднівської, Рожищенської, Колківської, Горохівської, Камінь-Каширської, Турійської,  Іваничівської та Луцької територіальних громад області.

 Особлива атмосфера, позначена тривожним сьогоденням перетворилася в щирий народний празник, якого чекають протягом року і колективи, і глядачі. Різдвяне дійство відбулося як своєрідний творчий звіт-дослідження та збереження духовної спадщини, виконання справжніх автентичних колядок, щедрівок, йорданських пісень, старовинних обрядів. Виконувалися і сучасні колядки, глядачі щирими оплесками підтримували виступи всіх колективів.

 Звучали не тільки творчі інтерпретації вокальних традиційних колядок у якісному виконанні колективів, елементи вертепного дійства відчувалися у світській частині віншувань. Адже в авторських текстах глядачі могли почути животрепетні моменти воєнного часу, збадьоритися народною впевненістю і оптимізмом щодо майбутньої перемоги.

 Різдвяне дійство передбачало благодійну акцію, адже це і є конкретною підмогою наших військових на фронті. Бойових дух воїнів піднімала щира народна колядка, а гроші, зібрані благодійниками підуть на потреби конкретного військового волинського підрозділу.

 Організатори святково-обрядового різдвяного дійства – управління культури, з питань релігій та національностей облдержадміністрації, Обласний науково-методичним центр культури за підтримки Луцької міської ради.









 


 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"