Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

Використання елементів НКС в освітньому процесі2023.01.24 16:35

 24 січня відбулася дистанційна конференція «Освіта у сфері нематеріальної культурної спадщини: дослідження, охорона». Її організували  Громадська організація «Центр розвитку «Демократія через культуру» (акредитована в ЮНЕСКО з питань НКС), Інститут культурології Національної академії мистецтв України, Кафедра ЮНЕСКО з наукової освіти на базі Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова. У роботі конференції брали участь спеціалісти Обласного науково-методичного центру. 

        З вітальними словами до учасників форуму звернулися: Тім Куртіс, секретар Конвенції 2003 року з охорони нематеріальної культурної спадщини, ЮНЕСКО; Катерина Чуєва, заступник міністра культури та інформаційної політики України; Галина Григоренко, заступник міністра культури та інформаційної політики України; Ірена Тодорова, виконавчий директор Регіонального центру з охорони нематеріальної культурної спадщини в країнах Південно-Східної Європи під егідою ЮНЕСКО (Софія, Болгарія); Станіслав Довгий, президент Малої Академії Наук, академік Національної академії наук України; Валерій Бітаєв, перший віцепрезидент Національної академії мистецтв України.

         Очільник гурту «Хорея Козацька», кобзар, бандурист і лірник, народний артист України Тарас Компаніченко презентував музичну інтерлюдію: жива культура – кобзарство. Наш земляк віцепрезидент Національної академії мистецтв України, кінорежисер, член Київського кобзарського цеху Олесь Санін виступив з доповіддю «Кобзарство – секрети навчання в Україні».

      Робота конференції відбувалася у секціях: «Охорона живої спадщини шляхом освіти» (модератор  Олександр Буценко); «Жива спадщина і освіта в надзвичайних ситуаціях: Україна» (модератор Валентина Дем'ян).

         Під час пленарного засідання піднімалися теми: «Цифровізація нематеріальної культурної спадщини України в контексті сучасної освіти»; «Інтеграція НКС. Потенціал та перспективи у сфері освіти, Взаємодія наукового керівника та магістра в умовах воєнного часу»; «Національно-патріотичне виховання учнівської молоді у процесі дослідження елементів нематеріальної культурної спадщини»; «Формування у молодших школярів ціннісного ставлення до рідного краю засобами краєзнавчої діяльності»; «Формування в майбутніх вчителів початкової школи готовності до організації виховної роботи в дитячих об’єднаннях за інтересами» та інші. Усі доповідачі акцентували на важливості використання в освітньому процесі елемента НКС, як важливого об’єдавчого чинника народів і культур. 

Серед спікерів конференції були науковці України, також Болгарії, Македонії, Молдови, Румунії.

 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"