Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

Волинські театральні традиції2023.03.27 13:35

Волинь не є винятком із українських традицій. Наші прадіди грали п’єси української класики в стодолах під орудою мудрих інтелігентів із числа, як правило, вчителів. Як не дивно, але час не змінив вподобань українців і сьогодення, попри сучасні ґаджети і новітні технології, ми пишаємося театральними набутками власного виробництва. Варто з’явитися в будь якому селі чи містечку справжньому спеціалісту-режисеру як тут же знаходяться артисти-аматори.

          Приїхав у рідне село на горохівщині народний артист України, лауреат Державної Шевченківської премії Петро Панчук і відразу в селі Лобачівка яскравими барвами засяяв на професійному рівні справжній народний театр.   Повернулася у рідний Ковель столична актриса і режисер Альона Малюга-Мельникова – глядачів зачарував експериментальний театр-студія.

          Взявся за аматорське театральне мистецтво у Боголюбському будинку культури професійний актор (заслужений артист України) Петро Савош і як за помахом чарівної палички створив аж два театри – дорослий і дитячий…

          Волинь багата і щедра на талантами, про що свідчить переконлива статистика: за річними звітами громад області, станом на початок 2023 року, в області функціонує 263 театральні колективи, з них 14 театрів мініатюр, 3 – лялькові театри. Почесне звання «народний аматорський» носять 17 колективів, «зразковий аматорський» – 4.

          В області відбуваються театральні свята, огляди-конкурси народних театрів, конкурси читців. І завжди зали наповнюються вдячними глядачами яких від сучасних екранів та моніторів відриває живе мистецьке спілкування. Бо театр, як і народна пісня, це наше, українське, щире. У нашого народу живі традиції, багатий духовний світ, що передається із покоління в покоління, вдосконалюється і розвивається.

          З Міжнародним днем театру, дорогі волиняни!




 

У колажі використані світлини театральних колективів територіальних громад області.

 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"