Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

Обрядове дійство з популяризації елемента НКС «Бортництво. Глядіння пчіл по-Баївські»2023.03.31 14:44

Захід складався з трьох тематичних частин: дійство «Я вас бджоли благословляю»; екскурсія «Таємниця старої борті»; дегустація «Посмакуймо кухлем меду».

          У народі, 30 березня, відзначають «Теплого Олекси». Цей день знаменує початок роботи пасічників. Якщо погода вже тепла, сніг зійшов, то пасічники виносять вулики з бджільника, замовляють бджіл, щоб інших хазяїв не шукали, а потім моляться, щоб Бог послав гарне літо й, відповідно, багато меду. На «Святого Олексія» (30 березня) пасічники прогрівали вулики на сонці, окроплюючи їх освяченою в храмі водою. Після обльоту, швидко оглядаютьcя бджолині сім'ї та виконуютьcя необхідні роботи: видаляють підмор, зайві та опроношені рамки, поповнюють кормові запаси, в тому числі білкові (медово-пергові рамки із запасу), скорочують і добре утеплюють гнізда. Ця цікава жива традиція під назвою «Бортництво. Глядіння пчіл по-Баївські» нещодавно поповнила Перелік нематеріальної культурної спадщини Волині.

          Модераторами обрядового дійства були виконувачка обов’язків начальника відділу культури та молодіжної політики Боратиської сільської ради Оксана Кравчук та відомі в Україні та на Волині пасічники Володимир Дмитрук, Марія та  Антон Шотіки.

          Учасники обрядового дійства мали нагоду зустрітися і поспілкуватися з одним  найстаріших членів «Братства бджолярів Землі Волинської Ройовий Стан» Іваном Анастасійовичем Душаком, який має більш як 100 вуликів і чималий досвід роботи. Також у  його колекції 17 старовинних бортів.

          Цей день ознаменував початок роботи пасічників.  Вонипомолилися до Господа та покровителя бджолярів Святого Олексія, окропили вулики  освяченою в храмі водою. Оглянули бджолині сім'ї, розповіли присутнім про важливість толерантного ставлення до цих Божих комах-трудівниць.

          На дійство завітали багато жителів громади, а також в.о. начальника управління культури, з питань релігій та національностей Валерій Дмитрук, працівники Обласного науково-методичного центру культури та закладів культури громади, фахівці з дослідження традицій Волині.
















 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"