Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

Відбулися майстерки «Народна Великодня атрибутика з соломки»2023.04.06 09:12

 5 квітня у приміщенні обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки відбувся майстер-клас «Народна Великодня атрибутика з соломки» з популяризації елемента НКС «Соломоплетіння та народна флористика Турійщини» за участі відомої майстрині   народної творчості з Турійська, члена громадської організації «Рукотвори Волині»  –  Валентини Петрівни Якимович.

 Його організували спеціалісти Обласного науково-методичного центру культури та Обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки. У відкритті майстерок взяли участь заступник начальника управління культури, з питань релігій та національностей Валерій Дмитрук, т.в.о. директори – ОНМЦК Любов Рожнова та бібліотеки Наталія Граніч.

 Любов Рожнова у своєму виступі зазначила, що 25 липня 2022 року Міністерством культури та інформаційної політики України було внесено до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України елемент НКС  «Традиція соломоплетіння у Турійській громаді Волинської області». Це перший елемент НКС, який було визнано на Всеукраїнському рівні, як один із кращих живих традицій Волині. Це був дуже вдалий проект Обласного науково-методичного центру та працівників культури Турійщини. Фахівці Центру, співпрацюючи з Турійськими майстринями,  зробили опис елемента, підготували комплект документів і подали на розгляд Експертної ради при Міністерстві культури та інформаційної політики України.

 Провідний методист ОНМЦК з охорони нематеріальної культурної спадщини Лідія Клімчук акцентувала на нових здобутках цього елемента НКС. Зокрема, елемент НКС  «Традиція соломоплетіння у Турійській громаді Волинської області»  уже помітили в ЮНЕСКО та запросили до участі у Міжнародній програмі «Використання НКС в освітньому просторі». Тобто із 61 елементів НКС, які є у Національному реєстрі, обрано лише 14 і серед них «Традиція соломоплетіння у Турійській громаді Волинської області». У шкільних підручниках з вивчення точних і гуманітарних предметів різних країн з’являться ілюстрації виробів з соломки. Вчені вирішили, що це значно збагатить навчальні програми і пропагуватиме українські традиції серед учнівської молоді інших народів.

 Традиція соломоплетіння  тепер побутує у  селах  Купичів, Туличів, Новий двір,  Мокрець, Обеніжи, Соловичі, Кустичі Турійської громади, а також селищі міського типу Турійськ. Це давня Волинська традиція. У побуті волинян  ще у 30-40 роках минулого століття можна було зустріти солом’яні шкатулки, бочки для зберігання зерна і  павуки, які вішали на стелі та дідухи, які вносили господарі  і встановлювали  на покуті  у Свят-вечір.  Дідух і павук знову набувають чинного місця у різдвяній атрибутиці Волині.   Нині  головними носіями елемента в регіоні є Марія Кравчук та Валентина Якимович.

 Читачі бібліотеки, студентська молодь навчальних закладів міста Луцька мали щасливу нагоду почути про усі премудрості соломкарства, безпосередньо спілкуючись з майстринею Валентиною Якимович, яка навчила їх виготовляти з соломки весняних пташок, берегиньок, оздоблювати великодні яйця.








 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"