Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ВИШИВАНКИ2023.05.18 12:11

   Щороку у травні весь світ віддає данину національним традиціям, культурі та публічно ідентифікує свою національність, вбираючись у вишитий одяг. Вишиванка є гордістю народу, унікальною родзинкою, символом етнічної приналежності. Для українців це особливий день, бо вишиванка є не тільки символом нації, а й продовженням багатих духовних традицій. У цьому році Міжнародний день вишиванки припав на 18 травня. Уже традиційно цього дня усі охочі й небайдужі приєднуються до суспільного, але неоголошеного флешмобу й вбираються у вишитий одяг. 
     На Волині переважали вишивки червоними та чорними нитками. Вишиванням займалися кожну вільну хвилину, на вечорницях і досвітках, довгими осінньо-зимовими вечорами. Важко уявити батьківську хату без національних прикрас: вишиванок i рушників – витворів народного мистецтва. Саме з батьківської хати починається пізнання світу. 
   Майже кожна область, кожен регіон, часто і окремі села, від матері до дочки передавали свої узори. Тому за кольором, орнаментом вишивки завжди можна визначити місце її виготовлення. 
   Не зважаючи на воєнне лихоліття і посягання ворога на знищення наших культурних надбань і традицій ми впевнені, що в невичерпній скарбниці духовної культури нашого народу буде і надалі розвиватися винятково важлива її частина – вишиванка, адже з нею пов’язана вся багатовікова історія українського народу, його творчі пошуки, радість і горе, його перемоги і поразки, сподівання на майбутнє, адже вишиванка – це духовний символ українського народу, рідного краю, батьківської оселі, тепла материнських рук. 
   Вишиванням споконвіку займалися жінки. Цей вид рукоділля відтворює душу і характер жінки, бо у вишивку вона вкладає свої почуття та мрії, щоб принести радість собі та людям. А ось вишивка чоловічою рукою зустрічається рідше. Чоловічі рукотвори обрамлені особливою філософією та специфікою. Про одного із таких йдеться у пропонованому фільмі. Це вишивальник Куничник Володимир Феодосійович із села Гірники на Ратнівщині. 
   Народною аматорською кіностудією «Волинь» Обласного науково-методичного центру культури створено пізнавальний фільм про специфіку волинської вишивки і творців цього унікального народного мистецтва. 
 Фільм за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=jri_WvGdP00





 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"