Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

Порядок ведення Національного переліку елементів НКС України2023.12.05 15:49

 05 грудня 2023 року відбувся семінар щодо нового Порядку ведення Національного переліку елементів НКС України. 
 21 листопада 2023 року набрала чинності нова редакція Порядку ведення Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Нова редакція Порядку розширює можливості носіїв нематеріальної культурної спадщини та орієнтована на принцип «знизу-вгору», у центрі якого знаходяться громади/спільноти. Разом із тим внормовуються питання моніторингу, змінюються терміни подання: так, зокрема, до Національного переліку можна подавати документи щоквартально. 
  Міністерство культури та інформаційної політики України пропонує низку інформаційних семінарів на тему «Інвентаризація нематеріальної культурної спадщини на національному рівні», які допоможуть ефективно працювати з охорони НКС. У цих навчаннях беруть участь і фахівці Обласного науково-методичного центру культури. 
  Голова Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при Міністерстві культури та інформаційної політики України Валентина Дем’ян акцентувала, що новий Порядок визначає механізм створення та ведення Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України – державної інформаційної системи, що забезпечує ідентифікацію, збирання, накопичення, обробку, захист, облік та доступ до інформації про наявні на території України елементи нематеріальної культурної спадщини з метою їх охорони. Цікаво те, що тепер Національний перелік інвентарів доповнено пунктом, який передбачає інвентар елементів, що були відроджені у зв’язку з перерваною традицією. Це дозволить громадам відродити призабуті традиції, які не втратили своєї актуальності та значимості. 
  Щодо галузей НКС, то вони визначаються відповідно до Конвенції ООН і виражаються в: усних традиціях та формах вираження, зокрема в мові як носії нематеріальної культурної спадщини; виконавському мистецтві; звичаях, обрядах, святкуваннях; знаннях та практиці, що стосуються природи та всесвіту; традиційних ремеслах, а також: традиційній кухні; народних іграх; фестивалях; народній медицині (ті елементи НКС, що не шкодять здоров’ю та життю людини); народних промислах; традиційній музиці; культурних просторах. 
  У січні 2024 року Міністерство культури та інформаційної політики України запропонує оновлені бланки документів, які подають громади на розгляд Експертної ради щодо включення елементів НКС до Національного переліку. За словами Валентини Дем’ян, вони будуть певною мірою зручнішими для роботи.






 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"