Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

Фестиваль «Світязького Пончика»2024.05.27 15:47

 З метою ознайомлення з місцевою культурою та традиціями, вшануванням знаменитої місцевої випічки та символу поліського курорту, 13 липня 2018 року, на території центрального пляжу у селі Світязь Шацької громади, вперше організували унікальний для Волині захід – Фестиваль «Світязького Пончика». Засновник фестивалю Василь Голядинець, на той час голова Шацької районної державної адміністрації та Петро Нестерук, який розвиває туризм у с. Світязь. Фестиваль став традиційним і проводився вже тричі (2018, 2019, 2021 рр.). 
  Вже понад 30 років, фірмовою солодкою здобою Шацьких озер є пончики з різною начинкою (чорниця, ожина, лохина, згущене молоко, мак, сир, вишня, шоколад, малина, абрикос тощо), апетитно притрушеною цукровою пудрою, які люблять і діти, і дорослі. Для Шацького Краю це крафтова продукція, впізнаваний смаколик, рецепт якого бережно цінує кожна пончистка! Пончики – це визначальний бізнес на Світязьких озерах, відколи сюди стали їздити туристи. Шацькі пончики у туристичний сезон продають чи не всі господині. Від малого до старого – «роблять гроші», це не тільки традиція приготування та передача знань, це своєрідний бізнес для місцевих. 
 Смаколик можна придбати на базарах, облаштованих поблизу озера, або ж одразу на пляжі. Така собі доставка «Glovo» на «вело колесах» по-волинські… 
 Тож звідси виникла ідея подієвого туризму – гастрономічного фестивалю «Світязького Пончика», де поєдналися відпочинок, туризм, оздоровлення з традицією приготування, поїдання місцевого смаколика, підвищенню інтересу до місцевої культури і стимулювання промоції культурно-етнографічного потенціалу території, трансляції культурної спадщини від старшого покоління до молоді. Завдяки фестивалю залучається в регіон додаткові потоки туристів. Класифікаційною ознакою фестивалю є чіткі календарні терміни проведення. Так як дійство відбувається в туристичний сезон, на природі, то це є літній період. 
  Носіями елемента є чоловіки та жінки різного віку, діти, молодь, які безпосередньо присутні на фестивалі, мешкають в селах Шацької громади та приїжджають на відпочинок до озера Світязь з усієї України. Вікових та соціальних обмежень не має. Вікова категорія від 5-ти до 80-ти років. Господині випікають пончики та продають їх під час фестивалю, передають свої знання через майстер-класи, де можна приготувати і придбати пончик. Завдяки пончисткам, яких понад 60 чоловік, обряд побутує і нині. З часом суттєвих змін у складі учасників обряду не відбулося, головну роль виконують господині, які випікають пончики, організатори фестивалю та гості, які виступають безпосередніми учасниками дійства. 
 Крім Шацької селищної ради, активістів с. Світязь, Шацького національного природного парку, активно долучається бізнес-інвестори: ПАТ «Луцьксантехмонтаж», компанія «Автек», благодійний фонд Петра Нестерука «Дізар», ГО «Квітка Полісся», турбаза «Шацькі озера», магазин «Сільмаг» тощо. Організаторами розроблена емблема, фотозона, програма Фестивалю. 
 Фестиваль складається з декількох конкурсних програм, серії майстер-класів від місцевих пончисток, виступи фольклорних колективів і окремих виконавців, розміщення виставкових та торгових наметів на березі озера Світязь. 
 Вправні майстрині споруджують вежі з пончиків, демонструють майстер-класи з випікання пончиків і пригощають здобою глядачів, де останні, визначають смак та конкурують у найшвидшому поїданні пончика, готують композиції з пончиків, за що отримують подарунки.  Головним призом фестивалю є велосипед, який розігрується між майстринями, адже на велосипеді пончистки об’їжджають Світязькі береги і продають відпочивальникам цю смакоту. Саме таких пончисток з велосипедом, як називають цих жіночок, і задумали увіковічити у пам’ятнику, який планують встановити у селі Світязь. 
 Завершується фестиваль виступом українських гуртів та дискотекою. 
 Бути в Шацьку і не скуштувати пончика – це як бути в Одесі і не привезти черепашок… Тут панянки забуваються про всі дієти і насолоджуються місцевою солодкою Шацькою «візитівкою». Елемент НКС є спадщиною людей різного віку, його можна розглядати не лише як прояв живої культури, а й як важливий інструмент сталого розвитку Шацького краю. Цей елемент нерозривно пов’язаний з розвитком туризму в громаді, використанням місцевих продуктів та інгредієнтів, розвитком місцевої економіки та соціуму. Елемент є маркером місцевої ідентичності, ефективним засобом розвитку творчості, зміцнення соціальної згуртованості та співпраці в громаді, способом сталого використання сільських ресурсів та місцевих продуктів. 
 Фестиваль «Світязького Пончика» сприяє обізнаності, пов’язаній з традиціями харчування, дозвілля під час відпочинку, які схожі й водночас відмінні в різних громадах України, адже є важливою частиною життя спільноти та визнається її членами. 
  Елемент залишається живим на території громади, пов’язаний з сімейними традиціями, несе в собі цінності єднання та злагоди, сприяє поглибленню почуття ідентифікації та приналежності до споконвічних народних традицій. Фестиваль поступово завойовує дедалі більшу популярність як серед населення, так і бізнесу. 
 Регіон, у якому проводяться фестиваль, набуває нового іміджу, а до розвитку його інфраструктури залучаються інвестиційні кошти, місцева громада натомість отримує нові робочі місця. Вони сприяють соціально-економічному розвитку громади, популяризації потенційних туристичних ресурсів серед населення. Крім того, проведення фестивалю є передумовою розвитку малобюджетних видів відпочинку та важливим чинником підвищення культурно-освітнього рівня населення. 
 Отже, фестиваль, як туристичний ресурс, дає можливість розвиватися різним секторам туристичної індустрії для ефективнішого використання власного потенціалу. У випадках, коли йдеться про масштабний захід, він стимулює розвиток інфраструктури регіону та надходження прибутку від туризму, тож громада отримує вигоди завдяки певній події.
































 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"