Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

Поминальний борщ в с. Рівне Рівненської ТГ2024.07.03 10:40

     1 липня 2022 року, на П’ятому позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини було внесено елемент Культура приготування українського борщу до Списку нематеріальної культурної спадщини, що потребує негайної охорони. 
Борщ – це більше, ніж просто страва, це величезний етнокультурний пласт, який своїм корінням сягає неймовірної глибини, тих витоків, де формувався генетичний код нації. Так, Обласний науково-методичний центр культури спільно з громадами області наповнює загальноукраїнський елемент, безумовно з своїми регіональними відмінностями приготування і обрядовістю. 
    У с. Рівне борщ здавна вважався символом родини і супроводжував жителів села від народження і до смерті. Про давність традиції приготування поминального червоного борщу свідчить покоління Лідії Ушарук з с. Рівне Рівненської ТГ. Такий борщ відрізняється від інших борщів за призначенням і рецептом. Він є обов’язковою стравою на поминальних обідах і має глибокий зміст. Поминальний червоний борщ подають на стіл для вшанування померлих в день смерті, на 40 -й день та на рік після смерті. 
     Технологією приготування поминального червоного борщу за рецептом своєї мами Христини поділилася Лідія Ушарук. 
     ТЕХНОЛОГІЯ ПРИГОТУВАННЯ: на трьох літровий баняк з водою потрібно сушені гриби (2 жмені), червоний буряк (2шт.), 1 морква, 1 цибуля, квашені помідори (4-6 шт.), цукор, сіль.      
     Процес приготування поминального борщу: запарити кип’ятком гриби, відварений буряк порізати соломкою, підсмажити на олії цибулю, моркву, буряк, додати протертих через сито квашених помідорів, цукор та сіль за смаком. До готового борщу додати січену петрушку і кріп.
     Такий борщ готується без картоплі. Поминальний борщ подають в одній глибокій тарілці, як останню страву. 
      Вважалося, що покійник обідав парою з борщу і його душа з парою від борщу відлітала до раю. 
     В наш час поминальні обіди замовляють в ресторані, кафе, але й сьогодні поминальний обід має свої правила щодо переліку страв і порядку їх подавання на стіл (горох, борщ, компот тощо). Борщ зберіг свій статус і є обов’язковою стравою на поминальному обіді. Такий борщ готується за рецептом і обов’язково має бути солодкуватим. Він подається в тарілці в кінці обіду. 
Носіями елементу нематеріальної культурної спадщини є родина Лідії Ушарук, яка зберегла народну традицію та звичай і охоче ділиться своїми уміннями. Так склалося, що у родині не тільки за покликанням, але й за спеціальністю та місцем роботи всі кухарі, які шанобливо ставляться до традиційної кухні, вміння і знання передають наступним поколінням, продовжують зберігати та популяризувати традиційну кухню. 

Мама – Ушарук Лідія Степанівна, 68 років. 
Дочка – Тивонюк Наталія Василівна, 48 років. 
Дочка – Оленюк Тетяна Василівна, 42 роки. 
Внучка – Тивонюк Юля Русланівна, 18 років. 

     Традиція та звичай приготування поминального червоного борщу побутує не лише в родині Ушаруків, а й в усьому селі Рівне Рівненської сільської громади Ковельського району Волинської області та за його межами. 
   Поминальний борщ – це спогади про життя людини, яка вже відійшла. Приготування поминального червоного борщу сприяє зближенню родини, сусідів, знайомих, друзів. Дослідження приготування борщу допомагає в проведенні міжкультурного діалогу та виконує об’єднуючу роль, громади та цілої нації.
        Відео можна переглянути за посиланням.






 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"