Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

Традиція приготування хліба з чорнушкою в Шацькій громаді2024.07.09 16:10

     З давніх часів хліб для нашого народу був святинею. В Україні хліб завжди мав сакральне значення. Це не просто їжа, а основа всього, запорука продовження життя, збереження народних традицій, символ добробуту та гостинності.
     Процес приготування паляниці – велике мистецтво. Майстерність смачно пекти хліб вважалася обов’язковим умінням доброї господині.
     Традиція випікання хліба з чорнушкою в Шацькій громаді є важливою частиною культури харчування мешканців громади. Елемент має щотижневу традицію: хліб з чорнушкою готують один раз на тиждень та споживають щоденно.
     Вихідним матеріалом хліба є тісто, до складу якого входить пшеничне борошно і вода, в які зазвичай додають дріжджі або закваску. Зі смаково-ароматичних додатків найпоширенішим впожитку є чорнушка посівна (місцева назва кмину). Рослина не вибаглива до вирощування. Грядки під посів готують з осені. Вносять в ґрунт добриво і перекопують. Посів проводиться ранньою весною у грядку на відстані 30 – 40 сантиметрів одне від одного, на глибину 1,5 см, яке сходить через 25-30 днів. Зростає до 40 см у висоту, має перисті листя, злегка синюваті квітки. Цвіте тривало, а в липні – серпні дає насіння. Прибирання проводиться, коли насіння побуріє приблизно на 75%. Зрізані рослини зв’язують у невеликі снопи і залишають для сушіння та дозрівання насіння. Після цього їх обмолочують. Насіння чорнушки зберігають у щільно закритій посудині, щоб не допустити випаровування ефірних речовин і послаблення аромату.
     Чорнушка (кмин) – джерело кальцію, заліза, цинку, міді, вітамін B1, В3, фосфору, фолієвої кислоти. Чорний кмин є не тільки приємним доповненням до хліба, а й зміцнює імунітет, знімає запалення, знищує віруси, грибки, бактерії, так як має антиоксидантні, протизапальні та інші і властивості, що захищають організм від пошкодження клітин та хронічних захворювань. За ці властивості мешканці громади чорнушку використовують у хліб.
     Тісто місили в дерев’яній діжці та додавали чорнушку, яка має пікантний запах та покращує смак . Сіль до тіста додавати на пізніх етапах замішування, щоб не порушити процес бродіння. Готове тісто залишали в теплому місці на 2-3 годин , щоб виросло в діжі. Формували буханки, давали тісту трохи підрости і саджали в піч. Щоб хліб добре випікся, палили піч дровами твердих порід, які давали мало диму: дуб, граб, ясен.
     Хліб пікся півтори-дві години, залежно від печі та розміру хлібин.
     Готовність хліба перевіряли так: стукали по підошві – якщо звук був дзвінким – то хлібина пропеклася.
     Готовий хліб виймали з печі та клали на стіл, зверху злегка змочували водою і вкладали в місця зберігання, накриваючи рушником, щоби відпарився.
     Знання, вміння та практики, що стосуються приготування хліба з чорнушкою та її вирощування дуже актуальні, передаються з покоління в покоління.
     Елемент НКС є спадщиною людей різного віку:
- Шульга Тетяна Миронівна (1981р.н);
- Крат Тетяна Федорівна (1944 р.н.);       
- Голуб Марія Михайлівна (1984р.н.);
- Вирович Ніна Федорівна (1959 р.н.);
- Маркович Любов Савівна (1957р.н.);
- Сташук Людмила Вікторівна (1976р.н.);
- Ципяшук Лариса Анатоліївна (1970р.н.);
- Шклярук Ольга Іванівна (1959р.н.);
- Остапук Анастасія Яківна (1937р.н.);
- Сівругін Валентина Йосипівна (1954 р.н.);
- Сидорук Валентина Юхимівна (1963р.н.);
- Янчук Мирослава Василівна (2007р.н.);
- Бранчук Тетяна Олександрівна (1937р.н.)
     Середній вік носіїв елементу 16-80 років.
     Елемент є складовою щоденного життя громади, маркером місцевої ідентичності, ефективним засобом розвитку творчості, зміцнення соціальної згуртованості, сталого використання сільських ресурсів і місцевих продуктів, зокрема чорнушки, яку вирощували і споживали наші предки. Елемент нематеріальної культурної спадщини нерозривно пов’язаний з сімейними традиціями та цінностями, несе виховну функцію, впливає на ведення здорового способу життя та харчування, розвитком туризму в громаді.
     Елемент сприяє збереженню традицій, обізнаності звичаїв пов’язаних з традиціями харчування та особливості вирощування, догляду, зберігання зернових культур. Його можна розглядати не лише як прояв живої культури, а й як важливий інструмент сталого розвитку.
     Відеоматеріали розміщені за посиланнями:








 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"