Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

Традиція приготування гречаного киселю в Шацькій громаді2024.07.10 12:45

     Гречка вже давно вважається однією з найкорисніших і найпопулярніших круп у світі. Вона вражає не лише своїм неповторним смаком, а й великим спектром корисних властивостей. Гречка досить складна у вирощуванні, але в Україні, стала традиційним продуктом харчування.
     Гречаний кисіль – дуже корисний продукт, який роблять з гречки. Смак киселю не схожий взагалі ні на одну страву, яку ви куштували раніше з гречки. Процес приготування триває дві доби, та результат вартий того.
     Гречку просушують, провіюють і деруть в жорнах. Решетом гречку підчиняють, щоб очистилась і перебирають. Потім засипають в діжку, заливають водою та розмішують. На добу залишають у теплому місці, щоб скисло. На другий день з гречки, зливають воду, проціджують через сито і перетирають. Гречку віджимають, щоб відійшла клейковина світло-сірого кольору.
     Готову суміш вливають в казан, варять та постійно помішують. Коли кисіль починає густішати – він готовий. Розливають у дерев’яні ночви для застигання. Ріжуть кубиками, поливають олією та посипають сіллю, по бажанню можна посипати цукром.
     В селах Шацької громади страву готують на празники, а ще її споживали у піст.
     Приготування гречаного киселю – традиційне ремесло, яке зберігається та передається з покоління в покоління. Носіями елемента є жінки різного віку від 20 до 90 років. Традиція приготування гречаного киселю зберігається, продовжується та передається молодому поколінню, без хорошого наставника приготування страви не вдасться.
     Переписані рецепти зберігаються у родинах, а також передаються знання, пов’язані з вирощуванням гречки та приготуванням киселю:
- Верчук Лілія з с. Острів’я перейняла досвід від мами Корнелюк Тетяни, мама від бабусі Верчук Ганни, а передала Жорняк Юлії;
- Сендер Віра з с. Острів’я від мами Богути Євдокії, а мама від бабусі Матеїч Стефаниди, а передала дочці Турич Ользі;
- Шульга Ольга від мами Остапук Меланії, мама від бабусі Верчук Агафії, а передала невістці Шульзі Юлії;
- Кузьмич Галина з с. Острів’я від мами Занюк Тетяни, мама від бабусі Королюк Марфи, а передала досвід Шульзі Євгенії;
- Бруско Людмила з с. Хрипськ від свекрухи Бруско Меланії, а передала Герасимук Ользі, а та в свою чергу Островець Надії.
     Страва вважається святковою, її вміють готувати одиниці, і покуштувати її щастить не всім, зважаючи на невелику територію поширення рецепту і осучаснення української кухні.
     Гречаний кисіль смачний, а найважливіше, корисний для організму продукт. Адже, цілющі властивості гречки по своєму унікальні і приносять величезну користь організму.
     Елемент залишається живим на території громади, пов’язаний з сімейними традиціями, сприяє поглибленню почуття ідентифікації та приналежності до споконвічних народних традицій.
     Відеоматеріал можна переглянути за посиланням.




















 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"