Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

Столинські писанки в Рівненській громаді2024.07.11 14:20

     У народі кажуть: «Світ існує доти, поки живе писанка».
     Писанка – одна з стародавніх форм розпису яєць. Починали писати писанки після вербної неділі. Їх пишуть здебільшого жінки різного віку. Наталія Шваліковська з с. Столинські Смоляри Рівненської громади Волинської області каже, щоб написати писанку потрібна сердечна віра у те, що робиш, гарні думки, чисте серце і душа. У великий піст обов’язково треба постити.
     Щоб розпочати написання писанки треба встати до сходу сонця, одягнути чисту ллянну сорочку, пов’язати на голову хустину та помолитися. Тоді приготувати усі необхідні матеріали й інструменти: бджолиний віск, воскову свічку, малєрку (інструмент для розпису. Раніше її виготовляли з гілки, кінчика шнурівки та обмотували дротом ), варені яйця (вони взяті з курника та були «заграні» (запліднені). Це буде символом народження нового, того найкращого, що людина, яка писатиме писанку, задумала.
     Перед початком розпису, яйця потрібно обробити серветкою, змоченою в оцті. Орнамент наноситься на яйце розігрітою малєркою, вмокнутою у віск. Творення орнаменту найчастіше починалося з поділу поверхні яйця поперечною та поздовжнього смугами в центральній частині. Таким чином з’являвся хрест, потім восьмигранник – та основа, з якої вибудовували орнамент, поступово ускладнюючи його додатковими елементами.
     Наталія Шваліковська найчастіше малює грабельки, які символізують вчасне готування сіна та бездощове літо; сосонки – орнамент, який властивий поліському регіонові; драбинки, крапочки, що означають перехід від земного до небесного життя та засіяне поле.
     У с. Столинські Смоляри фарбують писанки не багатоколірно. Найчастіше в одному чи двох, дуже рідко в трьох кольорах. Для того, щоб пофарбувати яйце, на якому нанесений воском малюнок, його занурюють у найсвітлішу фарбу (жовту). Далі покривається воском весь орнамент, який має залишитися в жовтому кольорі та занурюють яйце в темніший колір (зелений). Коли яйце пофарбоване в зелений колір, наноситься віск на орнамент, який має бути зеленим та фарбують у червоний колір. Щоб побачити кольоровий орнамент, пофарбоване яйце нагрівається свічкою та витирається серветкою віск.
     Дівчата на Великдень писанки дарували хлопцям.
     Розпис писанок знайомить нас з світоглядом, духовним началом, побутом, вподобаннями та культурою людей. Зв'язок поколінь іде через орнамент, який використовується в даному регіоні.
     Носіями елементу нематеріальної культурної спадщини «УКРАЇНСЬКА ПИСАНКА: традиція і мистецтво» (охоронний номер – 046.нкс), це жінки і діти віком від 6 до 60 років. В с. Столинські Смоляри Рівненської громади Волинської області це сім’я Шваліковських, а саме:
- Шваліковська Наталія Сергіївна (1993 р. н.)
- Шваліковська Анна Богданівна (2015 р. н.)
- Шваліковська Олена Богданівна(2018 р.н.)
     Відеоматеріал доступний для перегляду за посиланням.














 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"