Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

Традиції написання волинської писанки у Затурцівській громаді2024.07.12 12:10

     Починали писати писанку у четвер перед святом. Першим було яйце з надписом "Христос Воскрес". Для роботи використовується звичайне куряче яйце (сире або варене). Щоправда, у сьогоднішні дні все частіше розписують на видутих яйцях, аби зберегти та прикрасити помешкання цим оберегом.
     Щоб видути яйце знадобиться: посудина, медична груша (трохи зрізана зверху), олівець, гумка, велика голка. Спочатку позначаємо хрестиком найвищі точки яйця. За допомогою голки пробиваємо отвори з обох боків та переміщуємо яйце усередині для того, щоб білок змішався з жовтком та легко вийшов. Тоді за допомогою медичної груші, яку потрібно прикласти до одного отвору, повітрям видуваємо вміст яйця у посудину. Коли яйце видуте – необхідно його промити. Для цього набираємо воду у медичну грушу, прикладаємо її до отвору та стискаємо грушу. Водою яка потрапила в середину, промиваємо 2-3 рази. Потім видуваємо усю воду з яйця та ставимо сушити на 3 дні.
     Процес написання писанки. На яйце наноситься олівцем малюнок. У писачок кладемо маленький шматок воску, розігріваємо лієчку над свічкою та пишемо по намічених олівцем лініях. Якщо писати на видутому яйці, перед тим як його покласти у барвник – краплею воску закриваємо дірочку, щоб рідина не потрапила всередину. Перед фарбуванням необхідно опустити яйце в оцет на декілька секунд. Після оцту викладаємо писанки у ємкість з відваром шкаралупиння на 12 годин. Коли писанка майже готова – залишається зняти віск. Для цього легенько нагріваємо яйце над полум'ям свічки й витираємо розплавлений віск у серветку. Якщо це видуте яйце, то для початку потрібно зняти віск з отворів, бо від температури повітря в середині розширюється та може тріснути яйце. Для блиску можна натерти яйце трошки олією.
     Підготовка фарби. Найчастіше використовують як барвник цибулиння. Воно має приємний відтінок від світлого охристого до насичено бурового. Відібравши сухе шкаралупиння із цибулі заливаємо кип’ятком та ставимо на вогонь прокипіти 10 хвилин. Після чого охолоджуємо. Коли відвар охолоне, додаємо трішки протравлювача (йдеться про галуни, або як ще називають квасці – це подвійні солі сірчаної кислоти). Вони допомагають барвникові натурального походження розкритися в повній силі.
     Носіями елементу є переважно жінки та діти, які перед святом бажають зануритись у традиції Великодня. Вікова категорія від 6 до 80 років.
     Завдяки носіям традиція написання писанки побутує і донині. З роками відбувається розвиток у писанкарстві. Юні майстри використовують нові відтінки та їх поєднання. По новому стилізують символи. Створюють власні дизайнерські витвори мистецтва.
     Протягом багатьох століть великоднє яйце – писанка, виконує роль атрибутів магічних дійств та обрядів у родині. Вона символізує вияв загальної любові. Писанку дарують друзям, родичам, близьким людям на знак побажання добробуту, удачі, радості.
     Написання писанки сприяє поглибленню почуття ідентифікації та приналежності до споконвічних народних традицій.
      Відеоматеріал - за посиланням.



















 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"