Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

«Одспівування сиру», весільний обряд Ратнівщини»2022.03.30 20:07

     Елемент нематеріальної культурної спадщини «Одспівування сиру» (інша назва «Одспівування сиру», весільний обряд Ратнівщини») побутує з давніх-давен в селах Прохід, Язовні, Межисить, Щедрогір, Воля-Щетинська, Залухово, Гірники, смт Ратно Ратнівської територіальної громади Ковельського району Волинської області. Основними носіями елемента є понад 50 осіб. Особливо активно обряд поширюють ратнівчанки: Скрипчук Галина Василівна, Курилюк Галина Федорівна, Белік Валентина Трохимівна.
     Ще років тридцять тому, свахи «відспівували сир» майже на усіх поліських весіллях, тепер, на жаль, обряд стрімко зникає. Це своєрідне змагання двох родин, що додавало весіллю народного колориту. Щоб зберегти поліську традицію, фольклорні колективи Ратнівської громади включили обряд до свого репертуару. З метою забезпечення життєздатності елемента нематеріальної культурної спадщини «Одспівування сиру» аматори сцени показують сценічний варіант обряду на фестивалях і святах, які відбуваються у громаді та в обласному центрі Волині. Ще елемент НКС «Одспівування сиру» передається від бабусі до онуки, від мами до доньки.
    Це обрядова дія з піснями, танцями, діалогами, приказками і примовками. Обов’язково використовуються місцеві діалекти. Іде жвава жартівлива пісенна та словесна перекличка за сир між родиною жениха і молодої. Закісниці припрошують свашок до частування і просять у свахи сир та коровай, а свашки одмагаються, віджартовуються.
    Наприклад:
– Скаче горностай ,
 скаче пуд стил заглядає,
чи сваха сир має?
– Наша мати молодая
Ще вона сина не женила,
Ще вона сира не заробила…
    Після тривалого відспівування сваха віддає сир, яким мають почастувати учасників обряду.
    Вік носіїв даного елемента нематеріальної культурної спадщини 17-70 років. Тобто зазвичай піснеспіви розпочинають старші жінки, а підхоплюють мелодію дівчата. Вік слухачів не обмежений.

Фольклорний колектив села Кортеліси

Фольклорний колектив села Прохід
 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"