Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

Фестиваль українського фольклору «Берегиня»2018.03.21 09:36

«Берегиня» – найкраща традиція фестивальної Волині!

       

З 10 по 13 серпня 2018 року на Волині відбудеться Восьмий Міжнародний фестиваль українського фольклору «Берегиня».

 Міжнародний фестиваль українського фольклору «Берегиня» дотримується важливої місії консолідації світового українства, сприяння відродженню та популяризації українського народного мистецтва. Героїко-патріотична та повстанська тема, що буде щедро культивуватися у цьогорічних фестивальних дійствах, здатна об’єднати помисли та сподівання українців на утвердження кращих зразків народної обрядовості і їх примноження. Безцінним є досвід «Берегині»  у формуванні національної свідомості молодшого покоління.

  До участі запрошені фольклорні колективи від українських громад Польщі, Литви, Білорусії, Молдови, Естонії, Румунії та Франції, а також із майже всіх областей України та районів Волині.

  На вулицях древнього Луцька можна буде побачити народне життя Волині і Полісся через призму етнографічних майданчиків. Райони Волинської області відтворять обійстя гончаря, кузню, лісничівку, старовинний шинок, млин, ґуральню, рибальське подвір'я... Пасічники обіцяють почастувати справжнім бджолиним медом.

 На всіх майданчиках і сценах у ці дні відбуватимуться дійства, притаманні українським народним традиціям, які багаті плодами збереженого автентичного фольклору і щедрості родючої землі. А ще – ярмаркування, де зору гостей фестивалю будуть представленні унікальні вироби призабутого ремесла бондарів, гончарів, стельмахів, різьбярів. Разом з тим будуть облаштовані майстер-класи, де передаватиметься безцінний досвід і розкриватимуться секрети народних умільців соломо- і сіноплетіння, з виготовлення ляльок-мотанок, гончарства. Діятимуть і творчі лабораторії, де охочі зможуть перейняти з голосу збирачів фольклору унікальність мелодії, секрети музикування чи народного танцю.

 Вінцем фестивалю стане гала-концерт на сцені Театрального майдану міста Луцька.

 У конференц-залі Палацу культури міста Луцька та у Волинському обласному краєзнавчому музеї відбудеться науково-практична конференція за участі науковців, працівників культури на тему «Енергетика козацьких та повстанських народних творів як феномен формування світогляду свободи українців», постійно діятиме пресс-клуб та вібуватимуться пресс-конференції для журналістів.

 Фестивальні дійства проходитимуть не тільки в Луцьку, а й у містечку Берестечку, де учасники відвідають Національний історико-меморіальний заповідник «Поле Берестечківської битви», згодом на майдані Берестечка відбудеться концертно-театралізоване дійство «Козацька слава у віках» та побувають в урочищі Вовчак (Боблівська ОТГ, Турійського району) на місці народження Української Повстанської армії. На майданчиках під відкритим небом місцеві та приїжджі етноколективи покажуть самобутнє народне мистецтво овіяне козацькою, повстанською визвольною тематикою. Тут же на гостей і учасників фестивалю чекатиме козацький куліш, ярмарок-виставка творів народної творчості.


       Відзнятий телевізійниками фестивальний матеріал буде використано для створення аналітично-історичних фільмів для розповсюдження серед навчальних закладів держави з метою виховання підростаючого покоління на істинних подіях важкої боротьби за незалежність, де Волинь, як історично-повстанський край задає тон не тільки конкретними бойовими подіями, а разом з тим є унікальним регіоном України, де до цих пір збережена багата фольклорна спадщина повстанської та козацької тематики.

 Організатори культурно-мистецького дійства – управління культури Волинської облдержадміністрації, Обласний науково-методичний центр культури, за підтримки Волинської облдержадміністрації, обласної ради, Луцької міської ради та Міністерства культури України.



ПОЛОЖЕННЯ

про проведення Восьмого Міжнародного фестивалю

українського фольклору «Берегиня»  

 

І. Загальні положення

         1.1. Міжнародний фестиваль українського фольклору «Берегиня» проводиться управлінням культури Волинської обласної державної адміністрації та Обласним науково-методичним центром культури (далі – Фестиваль).

         1.2. Фестиваль проводиться за підтримки Міністерства культури України, Волинської обласної державної адміністрації та Волинської обласної ради.

         1.3. Фестиваль відбудеться у місті Луцьку Волинської області                                  з 9 по 13 серпня 2018 року.

ІІ. Мета Фестивалю

          2.1 Збереження та популяризація народного мистецтва, звичаєвої та традиційної культури, фольклорних скарбів. Формування національного світогляду і духовності молодого покоління українців, посилення впливу традиційної народної культури на підростаюче покоління. Збереження елементів нематеріальної культурної спадщини. Популяризація народних ремесел, звичаїв і традицій календарно-обрядових та родинно-побутових обрядів. Виявлення самобутніх автентичних та сучасних фольклорних колективів, майстрів традиційних народних ремесел. Привернення уваги широких кіл громадськості, державних органів, засобів масової інформації до розвитку народної творчості з метою відродження і популяризації традиційної культури.

2.2. Основна тема Фестивалю – героїко-патріотична тематика, а також відтворення календарної обрядовості літньо-осіннього циклу «Від зажинок до Пречистої».

          2.3. Ознайомлення зарубіжних колективів країн-учасниць Фестивалю з традиційною культурою Волині і Полісся, фольклорною спадщиною українського народу. Обмін досвідом роботи колективів, налагодження творчих та наукових контактів, пропаганда духовних набутків  та зміцнення культурних зв'язків українського зарубіжжя.

ІІІ. Умови проведення Фестивалю

3.1 Фестиваль проводиться один раз на три роки, для різних вікових категорій, творчих колективів з України та зарубіжжя, незалежно від їх відомчого підпорядкування.

        3.2.Витрати на проживання та харчування учасників Фестивалю, запрошених з різних областей України та української діаспори проводиться  за рахунок організаторів. Витрати на оплату добових та проживання учасників фестивалю з районів і міст області проводиться за рахунок коштів відповідних місцевих бюджетів та інших джерел не заборонених законодавством.

3.3. У програмі Фестивалю колективи представлятимуть: старовинні козацькі, чумацькі думи, балади, лірницькі, стрілецькі, повстанські пісні, танці, відродження обрядових дійств щодо освячення зброї, коня, прийняття в козацькі та повстанські ряди. А також жниварські, косарські пісні, звичаї та обряди («Спасова борода», «Маковеївська квітка», «Обжинковий вінок», дитячі забавлянки, розваги, музикування тощо).

 3.4. Тривалість виступу презентаційних, конкурсних програм                                10-15 хвилин, довільних – 30-40 хвилин.

3.5. В рамках Фестивалю діятиме містечко майстрів народної творчості та виставка-продаж творів декоративно-прикладного мистецтва, ярмарок меду.

3.6.  Під час проведення Фестивалю відбудуться:

науково-практична конференція, до роботи в якій запрошуються науковці, фольклористи, етнографи, етномузикологи, мистецтвознавці, краєзнавці з України та закордону;

етно-дискотека;

конкурс інструментального виконавства на традиційних народних інструментах українців.

ІV. Умови конкурсу інструментального виконавства

4.1. Номінації конкурсу:

Солісти-інструменталісти (ліра, кобза, дуда, волинка, сопілка, скрипка, гармошка, бубон тощо);

Інструментальні гурти, троїсті музики (народне музикування, обробки місцевих народних мелодій).

4.2. Критерії оцінки виступів:

місцевий репертуар;

регіональна виконавська традиція;

відповідність костюмів місцевому народному одягу;

сценічна культура учасників.

Переможці конкурсу нагороджуються дипломами управління культури Волинської обласної державної адміністрації.

V. Учасники Фестивалю

5.1. У Фестивалі беруть участь вокальні фольклорні гурти, фольклорно-етнографічні ансамблі, солісти-вокалісти, солісти-інструменталісти, троїсті музики та інструментальні гурти різного складу, танцювальні колективи.

5.2. Заявки (згідно з додатком) на участь у Фестивалі подаються                         до 15 травня 2018 року за адресою: Обласний науково-методичний центр культури, 43025, м. Луцьк, вул. П’ятницька гірка, 16, е-mail: nmckv@ukr.net, контактні телефони: (0332) 771-039, тел./факс 723-546.

До заявки додається  аудіо, відеозапис програми (обсягом до 15 хвилин), фото колективу в місцевому традиційному одязі (у JPG форматі).

5.3. Організатори Фестивалю на підставі надісланих матеріалів                        до 30 травня 2018 року здійснюють відбір колективів і учасників та надсилають офіційні запрошення учасникам. 

Додаток          

до Положення про проведення

Восьмого Міжнародного фестивалю

українського фольклору «Берегиня»

(пункт 5.2 Розділу V.)

 

ЗАЯВКА

на участь у Фестивалі

1. Повна назва колективу:

2. Прізвище, ім’я, по-батькові керівника колективу (тел..)

3. Музичний супровід:

4. Прізвище, ім’я, по-батькові (повністю) всіх учасників (списки завірені установою, яка відряджає):

5. Яку установу культури представляє: 

6. Назва програми, яка буде виконуватись на фестивалі: 

7. Програма в конкурсі музикування (для музик):

 

8. Кількість учасників у колективі: 

 

 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"