Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

Святково-обрядове різдвяне дійство «Три празники в гості»2019.01.14 12:27

     У святковому дійстві брали участь кращі фольклорні, музичні, вокальні колективи з клубних закладів с. Лобачівка Горохівського району, Іваничівського РНД «Просвіта», с. Нуйно Камінь-Каширського району, с. Скулин Колодяжненської об’єднаної територіальної громади, Ковельського РБК, с. Гірка Полонка Гіркополонківської об’єднаної територіальної громади, с. Веселе Торчинської об’єднаної територіальної громади, Любешівської селищної ради, с. Куснища Любомльської об’єднаної територіальної громади, с. Велимче Велимченської об’єднаної територіальної громади, с. Топільно Рожищенського району, Турійського, Луцького, Ківерцівського районних будинків культури, міст Ковеля та Луцька та інші.
     Окрасою святкового дійства стали етнографічні кучки, облаштовані на Театральному майдані кожним районом області, що відображали волинську різдвяну оселю, з дідухами, павуками та кутею. Глядачів віншували, дарували їм колядки, щедрівки, йорданські пісні, разом танцювали і веселилися.
     Особливістю цього року було представлення різдвяних зірок, виготовлених відповідно до народних традицій кожного регіону. Адже на Волині, найбільш збережено справжню автентику обрядових дійств родинно-побутового та річного святкового циклу, що не тільки збережені для нащадків, а й примножуються новими набутками сучасного покоління. Так, віншували лучан та гостей міста, дарували їм колядки, щедрівки дитячі фольклорні гурти із Луцьких гімназій № 14 та № 18, посівальники, дитячі колективи з Куснищенської та Велимченської об’єднаних територіальних громад.
     На різдвяному дійстві панувала особлива святкова атмосфера, адже це щирий народний празник, який чекають протягом року і діти, і дорослі. Глядачі щирими оплесками та підспівуванням підтримували обряди – «водіння Кози», коня, ведмедя, «Маланки», вертепні дійства, де представлені усі персонажі, характерні для українських вертепів: ангели, пастухи, цар Ірод та інші традиційні сценічні образи. Розпочалося та завершилося дійство спільними колядками та щедрівками.
     Святкову атмосферу передали і ведучі заходу Ігор Натанчук, Юрій Сухарєв, Анна Омельчук, хлопці-звіздарі з народного аматорського ансамблю танцю «Вертуни» та «Коляда», образ якої втілила Оксана Єфіменко. Учасники народного видовища продемонстрували глядачам справжню щирість традицій, що передаються із покоління в покоління і формують національну українську ідентичність.
     Організатори різдвяного дійства – Волинська обласна державна адміністрація, управління культури, з питань релігій та національностей облдержадміністрації, Обласний науково-методичним центр культури.

 

















 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"