Написати лист    Головна сторінка
 
Головна
Структура ОНМЦК
Історія
Сценарії
Фотогалерея
НКС Волині
Часопис "ЯРОВИЦЯ"
Контакти
З яких причин вважаєте себе культурною людиною?
Працюю в культурній галузі
Читаю книги
Не вживаю нецензурщини

«Крізь ржавії грати ГУЛАГу»2019.11.20 11:06

 Обласний науково-методичний центр культури у своїй діяльності особливе значення приділяє питанню вивчення і популяризації мало відомих сторінок історії. 
 18 листопада 2019 року у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки відбулася академія «Крізь ржавії грати ГУЛАГу», в рамках якої – культурно-просвітницький захід «Зона свободи», мистецька акція «Крізь ржавії грати», приурочена пам’яті українців – репресованих і знищених радянським тоталітарним режимом у концтаборах ГУЛАГу, Дню Гідності і Свободи та з метою патріотичного виховання, формування національної свідомості у молодих громадян України.
  Кількість жертв політичних репресій у 40-х-50-х роках не піддається рахунку, бо це неймовірні цифри ¬– розстріляних і тих, хто пройшов тюрми, заслання, переслідування, каторги, табори. Нині до нас повертаються пласти правди, а з нею – імена борців за незалежність України. Хвилиною мовчання учасники академії вшанували пам’ять про синів і доньок, які віддали життя в роки політичних репресій сталінського режиму, Героїв Небесної Сотні, мужніх воїнів, які загинули, захищаючи кордони нашої держави на сході країни і поклали корзину з квітами до фотостенду «Герої Небесної Сотні – вони загинули за єдність держави» на Театральному майдані міста Луцька.
  У заході виступили: Тарас Літковець – історик, політолог СНУ імені Лесі Українки, Валентина Єгорова – голова ГО «Волинське обласне товариство політичних в’язнів. Зворушили юних студентів і всіх присутніх у залі спогади прямих учасників тих подій – колишньої вчительки Галини Патути, вивезеної в Сибір з родиною за діяльність рідного брата, який 1945 році навчався у педагогічному коледжі і був членом студентської підпільної організації ОУН. Стоячи, оплесками зустріли студенти Ростислава Кушнірука – репресованого, багатолітнього керівника і засновника легендарної капели «Посвіт», яка нещодавно відзначила 30-річчя діяльності і яку називають «Поводирем національної ідеї», заслуженого працівника культури України. Торкнули душу виступ і вірші Олесі Ковальчук – відомої на Волині громадської діячки, заслуженої вчительки України, активної учасниці «Руху Опору» 60-х роках минулого столітті, яка родом із національно-стійкої родини, члени якої стали жертвами комуністичних репресій.
  У мистецькій програмі брали участь: заслужена артистка України Галина Кажан, заслужена артистка України Алла Опейда, лауреат обласної мистецької премії імені В’ячеслава Хурсенка Сергій Бень, автор власних пісень, композитор Ігор Баранюк, студент інституту культури і мистецтв СНУ імені Лесі Українки Анатолій Сільванович, учасники народного фольклорного колективу «Калиновий цвіт» комунального закладу «Луцька гімназія №18 Луцької міської ради Волинської області» (керівник Галина Орищук), Валентина Палійчук солістка та Дарина Лавренюк та Ольга Ткаченко – учасники зразкової вокальної студії «Зернятко» культурно-мистецького центру «Красне» міста Луцька (керівник заслужена артиска України Алла Опейда).
  У фойє перед актовою залою університету діяла мистецька акція «Крізь ржавії грати» з інформацією про учасників найбільшого в історії радянських таборів Кенгірського повстання та з історії діяльності ГО ««Волинське обласне ветеранське товариство політв’язнів і репресованих».  Особливий зміст у сприйняті дійства внесли художні роботи проекту «Козацькому роду» студентів Волинського коледжу культури і мистецтв імені І. Стравінського (викладач-методист Софія Пасюк).
  Культурно-просвітницький захід «Зона свободи» організували – творчий колектив Обласного науково-методичного центру культури, ГО «Волинське обласне товариство політв’язнів і репресованих» за підтримки Волинської обласної державної адміністрації.










 
Всі права захищено © 2024
Волинський обласний науково-методичний центр культури
Розробка сайту: веб-студія "WebMaestro"